Den kirkelige grupperingen, som hadde vigsel av likekjønnende som sin fremste kampsak under fjorårets kirkevalg, fikk både leder av Kirkerådet, leder av Mellomkirkelig råd og Samisk kirkeråd.

Kristin Gunleiksrud Raaum ble ny leder i Kirkerådet, Kristine Sandmæl  leder av Mellomkirkelig Råd og Sara Ellen Anna Eira leder av Samisk kirkeråd.

Mens det var tre og to kandidater til ledervervene i Kirkerådet og Mellomkirkelig Råd, var Eira eneste kandidat til ledervervet i Samisk kirkeråd.

Åpen folkekirke stilte med alternative lister i ni av elleve bispedømmer under høstens valg til nye bispedømmeråd.

Omlag en tredjedel av utsendingene til kirkemøtene 2016 - 2019 representerer listen til Åpen kirkegruppe, mens har også flere sympatisører blant de øvrige utsendingene.

En samlende leder

Gunleiksrud Raaum understreker at det er spesielt viktig å være en samlende leder også for de som er uenige med henne. Hun er opptatt av å finne en vei for en samlet kirke etter at det er fattet vedtak for vigsel av likekjønnede par.  - Kirken må ikke bli innadvendt og opptatt av interne prosesser, men være relevant og selvfølgelig til stede i menneskers liv og offentlige rom, sier Gunleiksrud Raaum.

Kirkerådet, som har som hovedoppgave å være forberedende og iverksettende organ for Kirkemøtet,  har 15 medlemmer; ti leke medlemmer, hvorav minst én er kirkelig tilsatt, og fire prester. Disse velges av Kirkemøtet.

Dessuten er Bispemøtets preses medlem.

Kirkerådet velges for fire år, mens leder velges for to år av gangen.

Lesbisk prest leder av Mellomkirkelig råd

Kristine Sandmæl  ble valgt til leder av Mellomkirkelig råd.

Rådet har som oppgave å samordne og fremme kontakten mellom Den norske kirke og kirker utenfor landets grenser, og å ivareta forbindelsen med de internasjonale kirkelige organer hvor Den norske kirke er medlem.

Sandmæl er nylig tilsatt som prost i Lofoten, men har jobbet som prest i 19 år før det.

46-åringen har vært nestleder i Mellomkirkelig råd i to år, og altså til sammen åtte vært medlem i rådet.

Prosten, som i 2015 ble den første åpent lesbiske kandidaten som er nominert til en biskopstilling i Den norske kirke, er engasjert i både kirke og fagforeningsarbeid, og er opptatt av solidaritet med de marginaliserte.

Hun vil også gi rom for ulike teologiske ståsted, og vil holde dialogarbeidet høyt i en verden hvor dialog mellom ulike religioner er høyst aktuelt og viktig.

Bare kvinnelige toppledere

En annen konsekvens av valgene på Kirkemøtet er at Den norske kirke bare får kvinnelige ledere. Fra før er Helga Byfuglien preses i Den norske kirke.

- Tidligere har Den norske kirke hatt bare mannlige ledere av de kirkelige rådene. At det nå bare blir kvinnelige ledere er helt naturlig, sier Kristin Gunleiksrud Raaum nyvalgt leder i Kirkerådet.

Kjønn ikke noe tema

- Om lederen av rådene er en mann eller en kvinne har ikke vært noe tema i det hele tatt under diskusjonen i forkant av ledervalgene. Fokuset på kandidatene har dreid seg om synspunkter på ulike saker og ikke hvilket kjønn de har, sier preses Helga Haugland Byfuglien i en  kommentar.