– Jeg gleder meg til å ha ansvaret for en bolig, lage egne rutiner og være herre over eget liv.

Ragnhild Severeide (19) har pakket ei uke. Det har vært «sykt stress» å gå gjennom alt i skapet og på rommet for øvrig, å ta stilling til hva som er verdt å beholde og hva som kan kastes eller gis bort. Ikke minst å velge ting som gjør et hjem til et hjem. Men nå er hun klar for sitt nye liv i Bergen og en bachelorgrad i russisk.

Som så mange andre flytter Ragnhild hjemmefra for første gang i disse dager. Sammen med ei venninne skal hun bo i sitt første kollektiv. Ikke helt i sentrum, men heldigvis nært bybanen.

– Det blir ikke den perfekte leiligheten med det første, uansett, oppsummerer Ragnhild.

Huske på dopapir

Å finne et sted å bo har vært slitsomt. De har vært på jakt siden mai, og sjekket Finn annenhver dag for annonser. Men ikke før i juli fikk de napp. Og med en bror i Bergen som har kunnet gå på visninger, har det nå ordnet seg.

– Det føles veldig bra, samtidig veldig stressende. Jeg aner ikke hva som venter meg. Jeg har ingen jobb, og kjenner kun tre personer utenom familie, så det blir nye studier, nye venner og ny jobb, forklarer hun.

Ragnhild har jobbet på Vitensenteret i Trondheim helt fram til hun dro til Bergen mandag, og har allerede sendt en søknad til Vil vite i Bergen. Når det gjelder jobb er hun ikke kresen, og søknader til Kiwi, Rema, barnebutikker og diverse andre steder er også sendt. For Ragnhild er klar over at hvis hun vil ha råd til andre ting enn mat og husleie, er hun nødt til å jobbe.

Tenkt mye på økonomi

– Jeg kommer til å savne at noen lager mat og minner meg på hva som må bli gjort. Og det å få ting, nå må jeg kun bruke mine egne penger på kjedelige ting som dopapir. Alle de små tingene blir mye penger til slutt, sier hun.

Via venner og kolleger har hun fått tips til hvordan overgangen til alenelivet skal gå så smertefritt som mulig.

– Alle sier at jeg bør gjøre ting med en gang, enten det gjelder å betale regninger eller ta oppvasken. Og hvis det er noe jeg ikke trenger, så bør jeg ikke kjøpe det. Det er ikke farlig å gå for billigere alternativ. Jeg har også fått sparetips om å blant annet kjøpe brukte møbler. Det er økonomien jeg har tenkt mest på, jeg har bare så mye penger som jeg har.

Studier med det samme

Av Ragnhilds tidligere klassekamerater på Katta, tror hun rundt halvparten flytter for å studere. Andre har valgt et år på folkehøyskole eller et friår. Ragnhild var derimot utålmodig etter å sette i gang.

– Jeg er giret på å gjøre noe med en gang, sier hun.

Rommet hennes er ferdig nedpakket, det er det lillebroren som overtar. Hvis Ragnhild mot formodning skulle flytte hjem igjen, må hun bo på gjesterommet, men hun har i hvert fall muligheten om noe skulle skjære seg. Og skulle det bli krise, har hun fått beskjed om at hun kan låne penger av mamma. Det er en stor trygghet når man skal starte sitt eget liv.

Stor omveltning: Ragnhild Severeide (19) har pakket ei uke for å finne ut hva hun skal ha med seg til Bergen når hun flytter hjemmefra for første gang. Foto: VEGARD EGGEN