Stadig flere studenter og personer med tilknytning til studentmiljøet blir smittet av kusma i Trondheim.

Onsdag opplyser smittevernoverlege Eli Oline Sagvik at 99 personer er bekreftet syke. Man mistenker at ytterligere 19 kan være smittet.

- I løpet av helga har vi fått ganske mange tilfeller, forteller Sagvik.

Ber folk med symptomer bli hjemme

Folkehelseinstituttet opplyser til Adresseavisen at de siden 1. september har sendt 1055 doser MMR-vaksine til Vaksinasjons- og smittevernkontoret i Trondheim.  Ansatte ved kontoret er de som hovedsakelig vaksinerer de som har behov på grunn av det pågående utbruddet.

Onsdag åpnet Trondheim kommune for personer som ikke har fått eller kun har fått én dose vaksine, kan komme og bli vaksinert.

- De som får symptomer med feber, hevelse i ansiktet og smerter bes raskt ta kontakt med lege. Vi oppfordrer at folk med slike symptomer om å holde seg hjemme inntil de får avklart om det er kusma eller ikke, sier Sagvik.

Sykdommen smitter ved nærkontakt og dråpesmitte gjennom nys, og for eksempel ved at man drikker av samme glass. God hygiene er avgjørende for å begrense utbruddet.

Flere har fått komplikasjoner

Flere av de smittede har også fått komplikasjoner som følge av kusmautbruddet. En del mannlige pasienter har opplevd å få testikkelbetennelse, som i enkelte tilfeller kan føre til nedsatt fertilitet og i verste fall at man blir steril.

I Trondheim har man også dokumentert at pasienter har utviklet betennelse i bukspyttkjertelen etter kusma-utbruddet. Dette medfører magesmerter, kvalme og oppkast, men kan ikke gi mén. En annen konsekvens kan i sjeldne tilfeller være forbigående eller varig hørselstap.

Kusma var en nokså vanlig barnesykdom i Norge inntil en vaksine mot sykdommen kom inn i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet i 1983.

Les også: Disse sykdommene skal barnet gjennom i vinter

Trolig største utbrudd siden 1983

Kusmautbruddet i Trondheim startet for over to måneder siden. Også studenter i Bergen og Oslo har fått påvist sykdommen, og man går ut ifra at smitten stammer fra Trondheim.

Utbruddet er antakelig det største i Norge siden kusma ble en del av vaksineprogrammet i 1983.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.