I 15-tida onsdag ettermiddag fikk trafikkoperatørene ved Vegtrafikksentralen øye på noe fargerikt og iøynefallende på overvåkningsskjermene sine. En «pirat» og «papegøye» sto ved den nyåpnede Strindheimtunnelen på Nyhavna i Trondheim. De ba politiet om å undersøke saken.

- Vi fikk beskjed om å fjerne noen utkledde personer som ble ansett som trafikkfarlig. Vi rykket ut til stedet og snakket med personene. De forklarte at de var der på oppdrag fra Sirkus Shopping. De ble bedt om å forlate stedet, sier operasjonsleder Arnt Harald Aaslund i Sør-Trøndelag politidistrikt.

- Ikke lov med reklame langs vei

Trafikkoperatør Pål Vatterholm ved Vegtrafikksentralen forteller at det var to personer med et banner som sto på høyre side av tunnelåpningen.

- Dette er et område som er avsatt til grøntareal. Det er ikke lov med reklame langs offentlig vei. Det må i så fall sendes inn søknad, og det var ikke gjort i dette tilfellet, sier han.

Dersom en eventuell søknad hadde blitt sendt, hadde de uansett fått et avslag.

- Dette er trafikkfarlig, og det var derfor vi ville ha dem vekk. Det trekker oppmerksomheten bort fra det sjåføren skal gjøre, nemlig å holde øye med trafikken. Vi har vært i kontakt med Sirkus Shopping og forklart at dette ikke er akseptabelt, forteller han.

- Nok å følge med på

Vegtrafikksentralen forteller at de har video av hele seansen med banner-figurene.

- Et slikt distraksjonsmoment er ikke noe særlig, spesielt ikke med tanke på at det er helt klart rettet mot trafikantene. Dette er et sted med rundkjøring, kjørefeltsignal, ny tunnel og mange skilt. Det er nok å forholde seg til fra før av, sier han.

Senterleder Trine Foosnæs ved Sirkus Shopping bekrefter at det er de som står bak reklamestuntet.

- Jeg har blitt orientert om at våre maskoter ble bedt om å forlate stedet. De skulle stå der for å fortelle at det er tre minutter til shoppingsenteret gjennom den nye Strindheimtunnelen, forklarer hun.

- Skulle være morsomt

Senterlederen sier at hun ikke var klar over at to personer med et banner var søknadspliktig.

- Jeg forstår at reklameskilt langs veien er noe man må søke om. Men vi retter oss selvfølgelig etter pålegget. Maskotene har dratt hjem til lekeland, sier hun.

Maskotene sto der også tirsdag ettermiddag uten at det kom inn noen klager.

- Det var ikke vår hensikt at de skulle være trafikkfarlig. Vi ønsket at det skulle være morsomt og vi ønsket å fortelle at det var kort vei til shoppingsenteret gjennom tunnelen, sier Foosnæs.

foto
Dette er bildet som fikk Vegtrafikksentralen til å reagere. Her sees maskotene mens de står utenfor tunnelåpningen. Foto: Statens vegvesen, Vegtrafikksentralen