- 17. mai er en tradisjonsrik dag og vi følger opp tradisjonene også i år med mange bekransninger rundt om i Trondheim, sier leder for 17. mai-komiteen, Rita Kumar, til adressa.no.

Barnetoget starter klokken 09.45 i år, ikke klokken 10 som det har gjort tidligere, og tre jubilerende skoler former den første delen av toget.

Singsaker skole, som fyller 100 år, går først. Deretter kommer den neste 100- årsjubilanten, Åsveien skole. 50-åringen Ugla skole kommer som nummer tre.

- To elever fra Singsaker skole skal holde tale under bekransningen ved Kong Olav Vs statue i Stiftsgårdsparken klokken 9, sier Kumar.

Les også: Gode grunner for å spille i korps

Les også: - Trygt å sende ungene til barnetogene 17. mai

Hovedtaler

Årets hovedtaler er Rita Abrahamsen. Hun er styreleder i Det Mosaiske Trossamfunn i Trondheim, og står bak Jødisk Kulturfestival i Trondheim sammen med Tine Komissar.

- Vi setter stor pris på at hun har takket ja til å være hovedtaler i år, og hun vil tale klokken kvart på tre på Torvet.

Les også: Hun blir årets 17. mai-taler

Det kommer også besøk fra Dunfermline i Skottland, Trondheims vennskapsby siden 1945.

- De kommer i anledning at vennskapsbyavtalen er 70 år i år. De vil ha en markering 16. mai, og vil være med på feiringen 17. mai, sier Kumar.

Premierer innslag

17. mai-komiteen i Trondheim vil også i år dele ut premier til de to beste innslagene i barnetoget, og den beste i folketoget.

- Vi ser mye kreativitet i både folketoget og barnetoget på nasjonaldagen. De gjør en strålende innsats, og med premiene vil vi motivere folk til å fortsette med dette, sier Kumar.

Hver premie er et beløp på 3 000 kroner.

Folketoget starter klokken 13. Det er avsatt benker til rullestolbrukere og funksjonshemmede foran Stiftsgården i Munkegata, der begge togene passerer. Benkene skal være godt skiltet.

Leder for 17. mai-komiteen, Rita Kumar, forteller at de ser mye kreativitet i barnetoget og folketoget på nasjonaldagen. Foto: Privat