Håvard og Geysa Furulund fra Trondheim var på ferie i Rimini i Italia da de skulle handle mat på det lokale supermarkedet. På nederste hylle fant de flere flasker vin med bilder av Adolf Hitler.

- Jeg har ikke noen personlig tilknytning til det som skjedde under krigen, men jeg reagerte naturligvis med avsky da jeg så flaskene, sier Håvard Furulund.

Lett tilgjengelig

Vinen var ikke plassert sammen med resten av vinsortene, men i en annen hylle sammen med tørrvarer.

- Det var tydelig at de ikke ville at den skulle stå i glaningen når man kom inn i butikken, men den var lett tilgjengelig. Det var ingen andre grunner til at de skulle sette den der, mener Furulund.

Furulund reagerer spesielt på at vinen ble solgt i en vanlig matbutikk, der man ikke forventer at det blir solgt den type produkter.

VG omtalte i fjor sommer også en sak om et amerikansk par som hadde kommet over flere flasker Hitler-vin i en matbutikk med Garda-sjøen. Ordføreren i Verona beordret da alle flaskene fjernet fra butikkhyllene.

- Skremmende

Formann Rita Abrahamsen i Det Mosaiske Trossamfunn i Trondheim reagerer kraftig på at det selges vin med bilde av Hitler.

- Jeg synes det er trist, synd og skremmende, sier Abrahamsen.

- Vi vet jo at det gror høyreekstremisme. Det er sikkert mange som har et annet synspunkt enn oss, sier hun.

Ikke tillatt i Norge

Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet opplyser at vinen ikke er er produkt som ville blitt solgt hos dem

- Det stilles krav til hvordan etiketten skal være, sier Bing Lorentzen.

Etikettene skal blant annet ikke være rettet mot barn og ungdom, man kan ikke ha reklame for andre produkter på flaskene og andre effekter som glass og lignende kan ikke være hengt på flasken.

- Denne type etiketter ville gått under kategorien som støtende og uetisk, og ville derfor ikke vært tillatt, sier Bing Lorentzen.

foto
Ekteparet Furulund fant disse flaskene med vin i matbutikken i Italia. Foto: Privat