Prinsippet skal fases inn over tid, og de første ansettelsene på heltid vil skje innen hjemmetjenestene.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) sier heltid har gått fra å være et viktig krav fra fagbevegelsen, til å bli et unisont ønske om en bedre omsorg.

– Trolig vil vi få størst nytte av å ansette på heltid innen hjemmetjenesten. Flere heltidsansatte vil bidra til stabilitet og kontinuitet, og den enkelte bruker vil få færre personer å forholde seg til.

Prinsippet om heltid kalles foreløpig et prosjekt. Staten har ulike støtteordninger som Trondheim kommune håper å dra nytte av i et spleiselag.

Flest på deltid

Utvidelse av stillingsandeler er ikke nytt i Trondheim kommune. Deltidsansatte innen helse og omsorg fikk for en tid tilbake tilbud om fast stillingsandel tilsvarende den stillingsprosenten de faktisk hadde arbeidet de siste 15 månedene. 1000 fikk dette tilbudet, 600 takket ja. Totalt sett er 38 prosent av de ansatte i helse og omsorg på heltid.

Kommunen vil fortsette å lyse ut rekrutterings- og helgestillinger. Og det nye prinsippet vil ikke berøre arbeidsforholdet til de som ønsker å jobbe deltid. Dette gjelder kun nyansettelser. I praksis betyr dette at heltidsstillinger fases inn etter hvert som deltidsstillinger blir ledige.

– I løpet av noen år vil heltid være hovedregelen i eldreomsorgen i Trondheim, sier Ottervik. Hun innledet til seminar om ordningen mandag. Her deltok de fleste midtnorske kommunene samt tillitsvalgte fra organisasjonene på helse- og omsorgsfeltet.

Godt forslag

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier det er et veldig godt forslag som nå ligger på bordet.

– Saken er fremmet etter bred drøfting med organisasjonene, og det er bra. Dette er en god modell for Trondheim, men det er stadig politisk uenighet om tiltak som dette.

Huitfeldt sier Trondheim er en foregangskommune. Modellen med å gi fast tilsetting med den stillingsbrøk man faktisk har jobbet i de siste tolv månedene, er nå vedtatt av Stortinget.

– Da kan kanskje også dette siste forslaget ende som en nasjonal ordning?

– Det er kommunene som ansetter, men det er ikke umulig. I alle fall virker det som de er blitt inspirert. Vi har satt av 75 millioner til prosjekter som gjelder deltid. Mange av disse prosjektene er i Trøndelag.

– Da kan det bli noen statlige kroner på dette nye?

– Kan jo ikke love noe, men gode søknader har en tendens til å få støtte. Flere departementer har satt av penger til slike prosjekter, sier Anniken Huitfeldt.