- For dette er min tredje, fortsatte Kristiansen til stor latter fra medlemmene i Buss- og sporveisarbeidernes forening.

I dag kan du lese en fersk utgave av Adresseavisen som eAvis.

LO-sjefen la inn et besøk på fagforeningens tradisjonsrike frokost under sitt omfattende 1. mai-program fredag. Her var det allsang, appeller og et godt dekket frokostbord til glede for store og små.

Skrøt av Trondheim

Gerd Kristiansen sendte en spesiell hilsen til fagforeningens medlemmer som var ute og fraktet passasjerer denne dagen. I appellen skrøt hun av Trondheims store innsats under storstreiken i januar i år.

- Trondheim gjorde mest, sa Kristiansen til nok en applaus.

- Vi må kjempe

Fagforeningsleder Ole Roger Berg var beæret over besøket.

- Denne dagen er en påminnelse av at kampene fagbevegelsen har kjempet, må kjempes om og om igjen. Det vi har fått til i Norge, har vi måttet kjempe for. Spesielt aktuelt er det nå med reverseringen av arbeidsmiljøloven, sier Berg til adressa.no.

Han ramser opp privatiseringen av NSB og veksten i bemanningsselskapene som to store utfordringer de må jobbe med fremover. Berg og kollegene har markert arbeidernes internasjonale kampdag med denne frokosten siden slutten av 1980-tallet.

Arbeidersanger

Berg og LO-leder i Trondheim, John-Peder Denstad, ledet an da arbeidersangen «Ta stilling til hvem du er!» ble sunget av full hals. «Til ungdommen» og «Din tanke er fri» sto også på repertoaret.

- Dette er en dag hvor arbeidsfolk i hele verden kan feire. Vi ser at våre rettigheter trues stadig vekk. Det må vi stå samlet mot, sa Denstad.

Sterk og personlig

20 år gamle Susanne Marie Wold holdt tale på vegne av ungdommen under arrangementet. Her fortalte hun åpent om å leve med psykisk sykdom, og slo et slag for åpenhet. Wold snakket om fremtiden og presset dagens ungdom blir utsatt for fra ulike kanter.

- Når folk tier om psykiske problemer blir dørstokkmila så mye lengre. Da tar det mer tid før du skjønner at du har et problem og bør søke hjelp. Noen må stå frem så det blir lettere for andre, sa hun til adressa.no etter appellen.

Wold er opptatt av at fagforeningene må så sterkt sammen, og arbeide for å bli lyttet til:

- For hvem er det som kjenner grøfta bedre enn dem som står i den med spaden, sa hun.

Feiret i Polen

Rundt et av bordene i kantina på Sorgenfri sitter Paulina Gladziakowska, som til daglig jobber i vaskehallen. Hun hadde tatt med mannen og datteren på frokosten.

- Vi feiret 1. mai da vi var i Polen, med middag og flagg i vinduet. Dette er en viktig dag, det er koselig å samles til frokost her, sier hun.

Kommentar (Adressa Pluss): 1. mai i bakvendtland

Susanne Marie Wold (20) fokuserte på åpenhet rundt psykiske problemer og styrking av arbeidernes kamp i sin tale fra ungdommen. Foto: Vegard Eggen
Thomas Berg har vokst opp med 1. mai-frokost. - Det blir ikke 17. mai uten, sier sønnen av fagforeningsleder Ole Roger Berg. Her med barna Christina (6) og Sondre (3). Foto: Vegard Eggen
Paulina Gladziakowska med ektemannen Wiezlow og datteren Laura (11). Foto: Vegard Eggen