- Kompetansen NSM tidligere måtte utenfor landets grenser for å innhente, viste seg å være tilgjengelig ved Sintef i Trondheim, sier seksjonssjef Hans-Petter Gundersen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) og Sintef trapper nå opp samarbeidet de har hatt siden 2012. Årsaken er blant annet flere dataangrep.

- Sintef har kompetanse på kommunikasjonsteknologi som NSM kan dra nytte av, sier Gundersen i en pressemelding.

Hindrer avlytting

Siden en del av NSMs arbeid er gradert har 18 ansatte i Sintef blitt sikkerhetsklarert og fått et sikret møterom i sine lokaler i Trondheim. Det jobbes også med å etablere et videokonferanserom som er godkjent for gradert video og tale.

En av NSMs oppgaver er å sørge for at telefoner til sentrale personer ikke kan avlyttes.

Sintef har hjulpet NSM med å konstruere en lukket basestasjon, en såkalt PICO-celle, slik at tester av telefoner blir mest mulig realistiske uten at man trenger å koble seg til eksisterende GSM-nett.

Reduserer risiko

Partnerne jobber også med å avdekke sårbarheter i pc-skjermer som inneholder gradert informasjon.

– NSM har unik kompetanse og erfaring som er av stor verdi for våre forskere. Vi er i felleskap godt i gang med en rekke prosjekter og forstudier som skal bidra til å redusere risiko for private og offentlige virksomheter, sier Aage Thunem, konserndirektør i Sintef IKT.