- Mødre begynner å gråte når de skjønner at de kan få 1800 ekstra kroner til mat i jula, forteller Hanne Alstad i Kirkens Bymisjon.

Renner ned dørene

Alstad, som er Kirkens Bymisjons koordinator for aksjonen, har inntrykk av at behovet for hjelp bare blir større for hvert år.

- Siden tidlig i november har folk rent ned dørene både hos oss, Adresseavisen og menighetene, med spørsmål om når aksjonen starter, slik at de kan søke om hjelp, forteller hun.

I fjor ble det samlet inn hele 1,2 millioner kroner, fra trondheimsfolk til trondheimsfolk.

- Med tanke på hvor stort behovet for hjelp er, må vi prøve å komme opp i en tilsvarende sum i år, sier Adresseavisens sjefredaktør Arne Blix.

Tusen gavekort i fjor

I forbindelse med fjorårets aksjon ble det delt ut rundt tusen gavekort til vanskeligstilte enslige og familier som trengte hjelp til litt ekstra mat i jula. Gavekortene er på 900 kroner for enslige, 1200 for samboende og maksimalt 1800 kroner for en familie. De kan brukes i rundt 30 dagligvarebutikker i byen.

Innsamlingen er et samarbeid mellom Kirkens Bymisjon, menighetene i byen og Adresseavisen. Samarbeidet med bymisjonen om fordelingen av midlene startet i 2003.

Vinn kinotur med klassen

I år inviteres for første gang alle skoler i Trondheim til å engasjere seg i juleinnsamlingen, gjennom en konkurranse klassene imellom. Alle som deltar er med i trekningen av en bokpakke til skolebiblioteket på mellom 1000 og 3000 kroner, og kinobilletter til en valgfri forestilling for hele klassen. Det blir trukket ut en vinner fra tre grupper, ut fra hvor mye klassen har klart å samle inn: 1-2000 kroner, 2001-5000 kroner eller over 5000 kroner.

- Konkurransen gir skolebarna mulighet til å hjelpe, og til å engasjere seg i hvordan andre barn har det, sier Blix.

- Hvis noen vil glede et medmenneske i jula, kan de gjøre det ved å støtte Adresseavisens juleinnsamling, sier Kirkens Bymisjons koordinator for aksjonen, Hanne Alstad Foto: IVAR MØLSKNES