Hundrevis av SFO- og barnehagebarn fikk tirsdag muligheten til å se og høre de to astronautene Charles Duke og Christer Fuglesang under Starmus Open Space på Torget i Trondheim.

Julie Hulsund Lerstad (6) og Adrian Leknes (5) fra Læringsverkstedet Buenget barnehage møtte de to romfarerne på ekstra nært hold. De fikk stå på torgscenen og stille dem spørsmål om det store verdensrommet.

foto
Stjernemøte: Julie Hulsund Lerstad (6) og Adrian Leknes (5) synes det var kjempestas å få snakke med romfarerne Charles Duke og Christer Fuglesang på torgscenen på tirsdag.

Vil til romstasjon

- Det var spennende og litt skummelt, sier Julie.

Hun lurte blant annet på hvordan astronauter spiser når de er i verdensrommet, noe både Duke og Fuglesang syntes var et meget bra spørsmål.

- Det er stilig å snakke med astronauter. Også var det gøy å stå foran så mange, sier Julie. Jenta vet ikke om det er astronaut hun vil bli når hun blir stor, men det vet scenemakker Adrian.

- Jeg har lyst til å bli det, sier gutten, som var synlig kry etter å ha fått stått ansikt til ansikt med en som har gått på månen.

- Jeg har ikke møtt en astronaut før, så det var veldig kult. Jeg har masse astronautleker hjemme og jeg håper jeg kan få dra til en romstasjon en gang.

Satte ut Mr. Duke.

Ett av Adrians spørsmål satte til og med ut den rutinerte Duke, mannen som blant annet deltok på Apollo 16-ekspedisjonen i 1972.

- Er det noen planeter som snurrer andre vei, spurte 5-åringen.

81-åring måtte le og svarte at han faktisk var usikker på akkurat det. Konferansier Stian Barsnes Simonsen sier han er imponert over nysgjerrigheten til de unge Starmus-deltakerne.

- Jeg elsker det. Starmus skal ha skryt for at de klarer å blande underholdning med substans. Det tror jeg er nøkkelen til å kunne klare å formidle kunnskap til unge barn, uten at de sovner av det.

foto
Planetsnurr: Charles Duke (blå jakke) ble imponert over Adrian Leknes (5) sitt spørsmål om det finnes planeter som snurrer andre vei.

Tapre barn

Simonsen er også imponert over hvordan barna taklet det ruskete været.

- Det er motiverende å se at de klarer å kose seg tross regn og vind. Jeg merker man er litt flinkere til det her, enn hva vi er i Oslo. Jeg synes ungene rett og slett var tapre i dag.

Julie var enig med konferansieren i at været var ganske dårlig.

- Det er litt kaldt.

Men hun nikket iherdig på spørsmålet om det var verdt å trosse kulden for å kunne snakke med ekte astronauter.

Kunnskapsløft til unge

Som en del av Starmus, er Starmus Open Space et eget opplegg myntet på barn og familier. Thomas Ryjord, koordinator for Starmus in the City, har tidligere uttalt at programmet har som mål å gi realfag og kunnskapsformidling et statusløft blant de yngste.

Garik Israelian, grunnlegger av Starmus, har uttalt i en pressemelding at det er første gang det tilbys et så stort ekstraprogram under Starmus.

- Det er viktig å inspirere barn til å lære, og vi må gjøre forskere til helter slik at de blir forbilder for barna våre og kan inspirere dem.

Starmus Open Space foregår på Torget frem til og med torsdag 22. juni.