Etter at skjenkekontrollen kontrollerte Halvliteren AS i april, ble puben, tidlligere kalt Holdeplassen, ilagt åtte prikker for brudd på alkoholloven § 1-8: «Det er forbudt å selge eller skjenke alkoholholdig drikk til personer som er åpenbart påvriket av rusmidler,  eller skjenke alkoholholdig drikk på en slik måte at vedkommende må antas å bli åpenbart påvirket. »

Ifølge retningslinjene for prikkbelastningssystemet er det et svært alvorlig brudd å skjenke alkoholholdig drikk til en person som er tydelig beruset, og i tillegg til prikkbelastningen blir også skjenkebevillingen inndratt i tre uker.

Tydelig beruset

Da kontrollørene fra Eierskapsenheten i kommunen kom til No 13 27. april i år, fant de en gjest som var tydelig påvirket av rusmidler i lokalet. Ifølge rapporten satt gjesten alene og drakk av en halvliter, og hadde tidvis problemer med å holde øynene åpne. Han hadde problemer med å reise seg fra sofaen han satt i, og falt på gaten utenfor da han skulle plukke opp en kortholder han hadde mistet.

Den ansatte på vakt denne kvelden har forklart at det var en annen gjest som kjøpte halvliteren til mannen. Det var ni gjester i lokalet under kontrollen. Fra kontrollørene kom inn i lokalet til vedkommende ble bedt om å forlate lokalet gikk det seks minutter.

Vil påklage

På bakgrunn av rapporten fra kontrollørene anbefalte Eierskapsenheten at Formannskapet gjorde vedtak på åtte prikker og inndragelse av skjenkebevillingen i en periode på tre uker. Vedtaket ble fattet 26. november. No 13 kan påklage vedtaket til Fylkesmannen innen tre uker.

- Vi kommer til å påklage dette vedtaket, sier Monika Fresvik Morken, som er daglig leder ved No 13.

Ble lurt

Hun mener kontrollørene må ha sett at mannen som var tydelig påvirket av rusmidler ble bedt om å forlate lokalet, da den ansatte oppdaget ham.

- Vi ble lurt, og det er en del av hverdagen vår å oppdage dette. Når tydelig berusete gjester kommer inn, er det gjerne slik at den fulleste setter seg, mens de som ikke er like fulle går til disken og handler. I dette tilfellet var servitøren opptatt med en annen gjest og et kort som ikke virket slik det skulle i terminalen. Derfor oppdaget hun ikke gjesten som ble observert av kontrollørene før. Jeg mener at når vi går bort og ber vedkommende forlate lokalet etter at han har vært der i seks minutter, da har vi gjort jobben vår, sier Morken.

Kan gå konkurs

Hun vil se nærmere på en lignende sak som er sidestilt med hennes, før hun skriver en anke til Fylkesmannen.

- Jeg har tre uker på å forfatte en anke, og det skal jeg gjøre. Vi er to alenemødre og en annen dame som sammen driver puben. Vi lever av å selge øl, og risikerer konkurs dersom vi mister inntekt i tre uker.

Ifølge forvaltningsloven §42, skal ikke vedtaket  iverksettes før klagefristen er ute eller eventuell klage er avgjort.