Med naturen som inspirasjon la Hans Fredrik Gude (1825-1903) grunnen for en gullalder i norsk malerkunst.

Det begynte med privat tegneundervisning som 12-åring i Christiania av dansken Johannes Flintoe. Skattefogd Ove Christian Gude og Marie Elisabeth Brandt så sønnens talent. Etter Den Kongelige Tegneskole dro16-åringen til Düsseldorf og landskapsmaler Andreas Achenbach. Da var veien kort til kunstakademiet under professor J.W. Schirmer. 22 år gammel var Gude blitt hjelpelærer, og før nådde 30 år professor.

Natur og landskap

Motivene hans er basert på grundige naturobservasjoner og hentet fra reiser i Norge og utlandet. Gude var en romantisk maler. Landskapsbilder med vill, storslått og uberørt natur med flotte lysvirkninger med spill og reflekser i vann. «Luftdoktoren» ble han kalt av kunstnere han hjalp. Hans produksjon er stor og spenner fra naturromantiske bilder via nasjonalromantikken, frem til virkelighetsnær realisme. De første maleriene var fri fantasi, men senere kom «portretter», der steder kan kjennes igjen.

Gudes tidlige gjennombrudd på kontinentet hadde sammenheng med populariteten til nordiske motiver. Hans hovedverk er «Brudeferden i Hardanger» (sammen Tidemand), «Høyfjell», «Brenninger» og «Innseilingen til Oslo». Han samarbeidet med flere figurmalere.

Professoren

Gude ble Schirmers etterfølger som professor både i Düsseldorf (1854-62) og Karlsruhe (1864-80). I 1880 sto kunstakademiet i Berlin for tur, der han avsluttet først som 76-åring. Der var han også senatsmedlem ved Det kgl. Kunstakademi, den mest ærefulle stilling en kunstner kunne ha. Gude ble feiret ute og hjemme, - med honorære medlemskap, ordenstildelinger (ridder, kommandør og storkors av St. Olavs orden) og gullmedaljer ved flere verdensutstillinger. I 1895 hadde han en retrospektiv separatutstilling i Christiania Kunstforening.

Gude hadde spesielle pedagogiske evner og fikk stor betydning som lærer og inspirator for en generasjon av malere.

Stor familie

I 1850 giftet han seg med Betsy Charlotte Juliane Anker, datter av general Erik Anker. Til sammen fikk de syv barn. Familien bodde i Norge i korte perioder og også to år i Wales. Jørgen Moe var en god venn og fulgte Gude på mange reiser. Maleren har illustrert flere av Asbjørnsen og Moes eventyr.

Hans Gude var den første som ble gravlagt på Æreslunden på Vår Frelsers gravlund i Kristiania da den ble opprettet 1903.
På Singsaker: Gudes gate går fra Øvre Allé, krysser Eidsvolls gate og videre østover opp til Jonsvannsveien. Foto: INGRID J. BRISSACH