Den 17 år gamle gutten ble alvorlig skadet da han og to kamerater utførte forsøk med flytende nitrogen på Ranheim tirsdag kveld.

Hadde stoffet i plastflaske

I avhør onsdag formiddag har gutten forklart at han tok stoffet fra sitt arbeidssted på NTNU, der han er lærling. Han har også forklart at han ville finne ut om det var mulig å lage softis ved hjelp av flytende nitrogen, ifølge politiet.

- Sammen med noen kamerater har han helt flytende nitrogen over i en halvannen liters tomflaske, og foretatt seg forskjellige ting for å se om det ville dannes trykk, sier kriminalvaktleder Alfred Kviseth ved Sentrum politistasjon til adressa.no.

- Kastet den i lufta da det smalt

Ifølge forklaringen har de tre guttene først lagt flasken med nitrogen på bakken og observert den på avstand. Deretter har de sparket i den, uten at noe skjedde.

- Det var da de kastet den opp i lufta at de hørte et smell, gjengir Kviseth fra avhøret av 17-åringen.

Holdt på å besvime

Det er på det rene at flaskekorken i høy fart forlot flasken og traff gutten i den høyre ankelen. Han skal ifølge Kviseth ha begynt å blø kraftig, og måtte legge seg ned fordi han var i ferd med å besvime.

Gutten ble fraktet i ambulanse til St. Olav hospital med store blødninger. Onsdag er tilstanden alvorlig, men stabil, melder sykehuset.

Gjennomgås på NTNU

Også 17-åringens arbeidsgiver ved NTNU, der gutten er lærling, er avhørt i saken. Han er laboratoriesjef ved NTNU, og har i avhør sagt at problemstillingen nå tas tak i internt på universitetet.

- Han sier det er helt fjernt for dem at noen kan komme på å ta med stoffet hjem, og det har ikke vært presise nok regler for dette. Det gjennomgås imidlertid nå, sier Kviseth.

- Fått seg en tankevekker

Kriminalvaktleder Kviseth opplyser at det mest sannsynlig vil komme en reaksjon mot 17-åringen etter nitrogentyveriet. I uansett fall har han lært en ting eller to om flytende nitrogen.

- Han sier i avhør at han ikke visste det var ulovlig å ta med stoffet hjem, men han sier også at han har fått seg en tankevekker etter ulykken, sier Kviseth.