Foto: KJERSTIN RABÅS

Det er tirsdag ettermiddag og Kjell Pettersen får hjelp av gode venner med å få båten «Saroti» på land.

- Jeg har fått problemer med propellen, forklarer småbåteieren.

For Kjell er det å mekke båt sammen med venner en like viktig del av det å være småbåteier, som det er for kona å fiske på fjorden. Men neste gang noe går galt med båten, blir det neppe fikset på båtforeningens område i Ringvebukta. Kommunen har sagt opp leieavtalen med Trondheim Båtforening om opplagsplass for båter i Ringvebukta. Det betyr at 30-40 plasser på land skal fjernes. Vedtaket medfører også at et dagskoletilbud på området kan forsvinne. Samtidig har Veidekke sagt opp sin avtale med båtforeningen om opplagsplass i Nyhamna.

Sviktet av SV

Yngve Brox (H) fremmet i juni i år forslag i formannskapet om at rådmannen lar Trondheim Båtforenings fortsatt får disponere området de hittil har leid i Ringvebukta fra slutten av september til senest første helg i mai. Tanken er at området skal være åpent for allmennheten i sommersesongen. Kommunaldirektør Håkon Grimstad sa i formannskapet at kombinasjonen friområde og opplagsplass for båter ikke er noen god løsning.

- Dessverre ble Høyres forslag nedstemt, fordi fungerende ordfører Knut Fagerbakke (SV) brukte dobbeltstemmen sin. Det er trist å tenke på at det er SV som sørger for en oppløsning av det som i sin tid het Arbeidernes motorbåtforening, sier Per Hjertaas i Båtforeningen. Han setter nå sin lit til at Yngve Brox (H) får omgjort vedtaket.

Gode naboer

Selv om mange har båtene på sjøen nå også vinterstid, har båtfolket benyttet seg flittig av klubbhuset i Ringvebukta. Der har de drukket kaffe, spist nystekte vafler og pratet båt.

- Resultatet av vedtaket er at småbåtfolket søker til andre kommuner, og at miljøet oppløses. Det er trist at en sjøfartsby som Trondheim ikke lenger har plass til småbåtfolket, sier Pettersen, som synes det er rart at ikke kommunen aksepterer at de kan benytte seg av det lille hjørnet i Ringvebukta til oppstillingsplass, noe det er stor mangel på i Trondheim.

- Vi har ikke fått noen klager fra naboene. Tvert imot har vi et godt forhold til dem. Vi klipper hekken, og har ingen aktivitet i helgene som kan forstyrre helgefreden, sier Hjertaas.

Han mener det ville være en god løsning å anskaffe et mobilt gjerde, som kunne flyttes i sommersesongen, slik at allmennheten kunne benytte seg av området.

Sørlandstilstander

Men båteierne er lovet nye oppstillingsplasser på Grilstad om få år. Likevel mener mange at det ikke er et godt alternativ.

- Her er det dugnadsånd som preger miljøet. Alle hjelper alle. På Grilstad blir det kapitalkrefter som står bak. Da blir det sørlandstilstander, mener båteierne.

Selv kommer Per Hjertaas til å flytte båten til Kongensvoll i Agdenes i høst. Hvis utgiftene med det å ha båt øker, vil Kjell Pettersen vurdere å kvitte seg med båten.

- Hvis jeg nå ikke kunne tatt båten på land her, måtte jeg ha leid en kran. I tillegg måtte jeg ha satt bort arbeidet. Det ville blitt dyrt, konstaterer han.

Håper på bystyret

Yngve Brox (H) mener det fortsatt må være mulig å håndtere småbåter i Trondheim kommune, men han tror ikke på en omkamp i formannskapet. Derfor vil han ta opp spørsmålet som en interpellasjon i bystyret.

- Jeg har små forventninger til at vi skal få til en løsning. Det hele er som en Kafkaprosess. Det er helt uforståelig at venstresiden vil drive småbåtfolket ut av byen, sier han.

Brox understreker at det også for Høyre er viktig å bevare strandsonen.

- Jeg er en flittig bruker av området i Ringvebukta både på sommer og vinterstid. Jeg har aldri opplevd at Båtforeningens oppstillingsplass har kommet i konflikt med allmennhetens interesser. Jeg har heller aldri hørt at noen har klaget over at Båtforeningen har vært der, sier Brox.