Rådmannen er nå ferdig med sitt forslag til ny reguleringsplan for Lian og Kystadmarka. Forslaget innebærer en økning av eiendommer fra 102 i dag til 140. Det store flertallet av de nye eiendommene er fritidsboliger som i dag benyttes som helårsbolig, men som etter all sannsynlighet får boligstatus i den nye reguleringsplanen som bystyret senere skal vedta. Fordi antallet eiendommer øker på Lian - innenfor markagrensa - går rådmannen inn for at det maksimale bruksarealet for hver eiendom begrenses til 120 kvm. På den enkelte tomta kan det ikke oppføres flere bygninger enn bolig, uthus og garasje.

Mørke farger

Lian Vel har i sammenheng med den nye reguleringsplanen pekt på at det bør stilles krav til størrelse og utforming på husene slik at de passer inn i dette utfartsområdet i utkanten av Bymarka. Velforeningen har presentert konseptet med «Huset i skogen»: alle familiene som i dag bor på Lian bør få boligstatus, men det bør stilles krav til størrelse, form og farge på husene. Selv om rådmannen ikke følger velforeningens krav om flere hytter med boligstatus, går han inn for krav til form og farge. Det skal brukes mørke farger på husene, og ikke-reflekterende materialer. Utformingen skal tilpasses marka med trepanel. Store vindusflater og eksponerte bygningselementer tillates ikke. Lian Vel kjemper for at alle familiene som i dag bor på Lian får boligstatus i den nye reguleringsplanen. I stedet for 34 nye boligeiendommer, innebærer velforeningens forslag 55 nye boliger. Velforeningen går også inn for at fritidseiendommer som var bebodd før 1967 får boligstatus. Rådmannen går kun inn for at disse boligene får borett. Dette skyldes at man før 1967 ikke måtte søke om bruksendring fra hytte til bolig.Bygningsrådet får forelagt rådmannens forslag neste uke.

Huset i skogen: Lian Vel kjemper for boligstatus for alle familiene på Lian. Leder Borgar Hagen er en av de heldige som får boligstatus på sin hytte. Foto: GLEN MUSK