I et hemmeligstemplet brev til Justisdepartementet ber Det mosaiske trossamfunn i Trondheim om midler til særskilte sikkerhetstiltak i synagogen i Trondheim. Hva disse tiltakene består i er ikke kjent. Fra før av er det etter det Adresseavisen erfarer installert alarm som overvåker området utenfor synagogen.

Formann for Det mosaiske trossamfunn i Trondheim, Rita Abrahamsen, ønsker ikke å kommentere hvilke sikkerhetstiltak synagogen vil innføre.

- Jeg synes ikke det er noe som hører offentligheten til. Men det er klart at vi kan ikke sitte rolig og vente på å bli angrepet, sier formannen.

Skjerpet sikkerhet

- Dette er så alvorlig og uhyggelig at vi har sett oss nødt til å søke om ekstra midler. Å bedre sikkerheten er svært kostbart, og vårt budsjett tillater ikke så store utgifter, sier Abrahamsen. Hun synes det er trist å måte søke om midler til å sikre synagogen mot angrep.

Formannen vil ikke spekulere i hvem som kan ha stått bak brannbomben.

- Kan det ha noen sammenheng med konflikten i Midtøsten?

- Det vil jeg helst ikke tro. Vi bor i Trondheim og er norske. Samtidig er det klart at vi må holde alle muligheter åpne frem til vi eventuelt får vite hvem som sto bak, sier Rita Abrahamsen.

Inngår i trusselvurdering

Sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Sør-Trøndelag, Halvor Hjelm-Hansen, sier synagogen i Trondheim inngår i sikkerhetstjenestens trusselvurdering.

- Vi vurderer det lokale trusselbildet, og synagogen er en del av den vurderingen. Utover det kan jeg ikke kommentere selve saken, sier Hjelm-Hansen.

Ingen mistenkte

- Vi har ikke fått avklart hvem som sto bak, sier etterforskningsleder Jon Anders Øien. Analyse av flasken har heller ikke gitt resultater i form av fingeravtrykk.

Ved inngangspartiet i bakgården til synagogen i Trondheim ble det funnet en brannbombe 3. februar i år. Foto: GLEN MUSK