Under en pressekonferanse på Vitensenteret i formiddag presenterte Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet, KrF og Miljøpartiet De Grønne sitt budsjettforslag for 2014.

- Den store vinneren i år er skolen. Det er en kraftig satsning på etterutdanning av lærere og økt lærertetthet. Vi opprettet egne realfagsrom på barne- og ungdomsskolene, fordi vi ønsker å tilrettelegge for varierte læringsformer og stimulere til mer læring. Skole og eldreomsorg er der vi setter inn de store pengene i år, sier ordføreren.

- Dette overrasker oss

I budsjettforslaget fra de rødgrønne og sentrumspartiene legges det opp til kutt i barne- og familietjenesten på 4,3 millioner kroner neste år, og 12,6 millioner kroner i 2015. Kostnadene til barnevernstiltak i hjemmet skal reduseres med to millioner neste år og fem millioner fra 2015.

Se budsjettforslaget her.

Yngve Brox (H) var også kritisk da rådmannen la frem sitt forslag 23. oktober, og registrerer at de rødgrønnes budsjettforslag i dag ikke maner til nevneverdig endring.

- De satser ikke på de svakeste. At de ikke har en skikkelig satsing på barnevernet og på rusomsorgen overrasker oss. Dette er bygd ned over flere år. Tilbudet til de som spesielt trenger kommunens hjelp mest, er svekket, sier Brox.

I det alternative forslaget fra Høyre, Venstre og Pensjonistpartiet vil de spare inn millioner av kroner i tiltak som redusert sykefravær, bedre innkjøpsrutiner, mindre byråkrati og salg av kommunal eiendom. Pengene som spares på dette skal settes inn på å styrke blant annet barnevern, rusomsorg, bemanning i eldreomsorgen og styrking av legedekningen for eldre på sykehjem.

Her er opposisjonens budsjettforslag.

Uverdig utvikling

Brox skjønner ikke at parti som flagger seg som solidariske kan stå for kutt i disse tilbudene.

– De kutter i kommunal rusomsorg, og arbeid som retter seg mot de yngste rusmisbrukerne. Psykisk utviklingshemmede har vært en kuttpost i flere år. Dette er uverdig, og nå er det på tide å snu denne utviklingen der de svakeste rammes av innsparinger år etter år.

Han mener også at de rødgrønne tar for lite ansvar når det gjelder den økonomiske fremtiden til byen. Han frykter vi skal få en lignende situasjon som i 2008.

- Da ble vi tatt på senga. De legger også nå av for lite penger i bakhånd til tøffere tider. Vi vet at det er spådd trangere økonomiske tider fremover, og det er både uventet og uansvarlig at de ikke legger mer penger i «disposisjonsfondet», som skal sikre en robust økonomi også i nedgangstider. Det er økonomisk uansvarlig, sier Brox.

Bra med skolefokus

Det finnes også positive ting i budsjettet, ifølge ham.

- Det skal ikke svartmales totalt. En styrking i etterutdanning av lærerne og opprusting av skolebygg synes vi er meget bra. De har også gitt mer til kulturen. Det er bra. De andre kuttene enn de jeg har nevnt, ser greie ut med tanke på den økonomisk situasjonen, sier Brox.

Ottervik peker på at de gjør to viktige grep i forhold til barne- og familietjenesten.

- Det ene er at vi legger inn én million ekstra i forhold til rådmannens forslag til satsingen på fosterhjem. For det andre så kutter vi ikke i antall omsorgsarbeidere som jobber opp mot vanskeligstilte familier, slik som rådmannen foreslo.

- Men totalt blir det 4,3 millioner kroner mindre?

- Vi legger som rådmannen opp til en endring i bruk av ressurser og organisering. Vi tror at vi skal komme nærmere barna og familiene ved å kutte i byråkratiet. Vi ligger langt over andre byer i bruk av penger på området, så derfor må vi bruke ressursene våre klokere.

- Regninga tar vi!

Ordføreren understreker at alle som trenger hjelp skal få det.

- Trenger noen en institusjonsplass eller fosterhjemsplass, så får de det! Den regninga tar vi uavhengig av hva som står i budsjettet eller ikke. Alle som trenger plass skal få det.

Hun fnyser av påstandene om økonomisk uansvarlighet.

- Med den inndekningen som Høyre forslår, så ville det blitt skikkelig usikre tider for Trondheim. Jeg er også uenig i Frps budsjettforslag, men de tar iallefall relle kutt, i motsetning til Høyre. Å kritisere oss for mangel på økonomisk styring faller på sin egen urimelighet. Vi har nådd vårt mål om å få 200 millioner i sikkerhetsfondet i år, og derfor har vi ikke tilført nye midler her, sier hun.

Budsjettet for neste år skal vedtas i bystyret 19. desember.

Les mer om kommunebudsjettet i morgendagens avis.