På det sosiale nettverket «Untappd» er det mulig for folk å dele deres opplevelser av ulike ølmerker, ølbryggeri og utesteder med sine venner.

Det er også mulig for brukerne å anmelde ølmerkene og gi de karakterer.

Blant brukere som har gjort dette er utestedet Diskoteket, som er i Midtbyen i Trondheim. De har lagt igjen en rekke terningkast og har samtidig skrevet at de har en rekke øltyper i vareutvalget på profilen.

Bryter loven

Dette er et brudd på alkoholreklameloven.

- Skjenkesteder har kun lov til å annonsere om adresse, åpningstider og bevillingsrettigheter. Opplysninger om vareutvalg eller spesielle produkter vil rammes av forbudet. Forbudet er medienøytralt, det vil blant annet si at det ikke finnes noen egne unntak for sosiale medier, apper eller lignende, sier Erlend Bø, som er fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Han ønsker ikke å kommentere enkeltsaker, og viser til at det er kommunen som må følge opp saken videre. Det skyldes at det er de som har gitt utestedet skjenkebevilgning.

Vil følge opp

Marte S. Bjørnsen, som er juridisk rådgiver for salgs- og skjenkesaker i Trondheim kommune, varsler at de vil følge opp saken. Hun har sett på profilen til utestedet på det sosiale nettverket.

- Mitt førsteinntrykk er at dette er alkoholreklame. Eierskapsenheten vil ta kontakt med bevillingshaver for å bringe klarhet i hvem som er ansvarlig for stedets aktivitet på «Untappd», og be om en redegjørelse, sier hun.

Til adressa.no opplyser daglig leder ved Diskoteket, Andreas Borgen, at det er han som har brukt profilen. Han forteller at han ikke var kjent med at det kunne være et brudd på loven.

- Vi har brukt profilen til å følge med på hva som er tilgjengelig av øl i byen, ikke noe mer enn det, sier han.

Kan få én prikk

Ifølge Bjørnsen mottar de mange tips om alkoholreklame hvert år.

- Vi reagerer med å kontakte bevillingshaver direkte. Dersom det avdekkes alkoholreklame vil dette medføre tildeling av én prikk, sier hun.

Bjørnsen opplyser at den ene prikken alene ikke påfører utestedet noen konsekvenser. Får man imidlertid åtte prikker i løpet av et kalenderår medfører det inndragning av skjenkebevilgningen i to uker.