- Sør-Trøndelag politidistrikt behandler oss som kriminelle. Nå vil vi vise resten av Trondheims befolkning at vi har fått nok.

Det sier Joakim Vårum (20) i Bilby'n gatebilklubb.

Sammen med nær 50 andre sperret han søndag kveld trafikken i Munkegata i Trondheim sentrum. Aksjonen hadde fått navnet «Diskriminerings- og likestillingsaksjonen mot politiet og Statens vegvesen». Vårum hevder at gatebilklubben vil slå et slag for ungdom i hele Norge.

Reagerer på behandling

Bakgrunnen for demonstrasjonen, som begynte på City Syd, var at politiet og Statens vegvesen har gjennomført flere tekniske kontroller av ungdommenes biler de siste ukene.

- Det har vært kontroller to helger på rad. Det går utover sikkerheten til resten av Trondheims befolkning - fordi politiet prioriterer oss i stedet for andre ting, som slåssing i sentrum, sier Vårum til adressa.no.

Han mener politiet behandler bilungdommen dårlig. Politiet møter til stadighet opp på steder hvor ungdommene oppholder seg, tar fra dem vognkort og førerkort og beordrer dem til teknisk kontroll på biltilsynet, ifølge Vårum.

- Som et fotballag

- Flere av kameratene mine har vært inne til kontroller og fått påpakning for manglende parklyspære og andre ting som er «ener-feil» på EU-kontrollen, sier 20-åringen, som tror politiet oppfatter bilungdommen som en trussel.

- Vi er en ungdomsgjeng som har bilen som hobby. Vi møtes på Sluppen. Vi er rett og slett som et fotballag, men i stedet for fotballen har vi bilen, sier han.

- Vi står her til politiet jager oss, fortsetter Vårum.

Politiet fikk melding om en ansamling biler i Munkegata klokken 19.57.

- Ikke lovlig demonstrasjon

- Meldingen gikk ut på at et 50-talls ungdommer og 14-15 biler stengte gata med biler og gråpapir hvor det sto at de var imot politi og vegvesenet. Så vidt vi kan se, er det ikke en lovlig meldt demonstrasjon, sier operasjonsleder Curt Ivar Røhmen i Sør-Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

Da politiet ankom stedet, hadde ungdommene forduftet. Røhmen ønsker ikke å kommentere påstandene om at politiet trakasserer bilmiljøet. Han vil heller ikke si noe om hvorvidt politiet har intensivert kontrollene mot dette miljøet de siste to ukene.

- Ingen kommentar, sier Curt Ivar Røhmen.

I 21.30-tiden skal ungdommene ha flyttet seg til Brattøra. Overfor adressa.no varsler de flere aksjoner i uka som kommer.

Joakim Vårum (20) og Kim André Johansen (20) i Bilby'n gatebilklubb hevder at de blir trakassert av politiet og Statens vegvesen. Foto: ADRESSA.NO-TIPSER
Joakim Vårum (til venstre) og Kim André Johansen har sett seg lei på det de mener er hyppige kontroller fra politiets side. Foto: ADRESSA.no-tipser
Bilungdommen sperret Munkegata med bannere og biler søndag kveld. - Ikke en lovlig demonstrasjon, sier politiet. Foto: adressa.no-tipser
14-15 biler og nær 50 ungdommer deltok i aksjonen søndag. Foto: adressa.no-tipser
Joakim Vårum (til venstre) og Kim André Johansen har sett seg lei på det de mener er trakassering fra politiets side. Foto: adressa.no-tipser