I disse dager har busselskapet AtB iverksatt en kampanje rettet mot elever på alle ungdoms- og videregående skoler i Trondheim.

Hensikten er å få ned antall bussnikere. Bakgrunnen er at det har vært en økning i antall passasjerer som ikke har betalt for reisen i det siste.

- Var ventet

Det er mye som tyder på at innføringen av elektroniske billetter er bakgrunnen for økningen, og da spesielt sms-versjonen, en billett som enkelt kan tas bilde av og videresendes til andre.

- Det var forventet at enkelte ville prøve seg med ulike varianter av billetter etter at vi lanserte ny teknologi, opplyser markedssjef i Atb, Grethe Opsal overfor adressa.no.

Mobilletten er hovedårsaken til økt sniking, men det finnes flere forskjellige fremgangsmåter.

- Sniking foregår som oftest ved at våre reisende kjøper en billett i en annen kategori enn den de tilhører, ikke billett i hele tatt, endring av innhold på sms-billett eller videresending av sms-billett, utdyper Opsal.

Kan bli anmeldt

Konsekvensene for de som blir tatt kan variere, ut ifra hvordan snikingen ble gjennomført.

- Endring og videresending av sms-billett kategoriseres som forfalsking, og er den alvorligste formen, og den som får mest konsekvenser for personen som blir tatt. Konsekvensene følger våre transportvedtekter. I verste fall kan det bety anmeldelse, men i de fleste tilfeller betyr det gebyr, sier Opsal.

Forfalskning og videresending av sms-billett er det som utløser det største gebyret, som er på 1500 kroner. I tillegg risikerer man å bli anmeldt, fordi dette er å anse som dokumentforfalskning.

Mye informasjon

Det er med bakgrunn i dette at AtB nå iverksetter en omfattende kampanjen som retter seg mot ungdom og foreldre.

- Det er viktig å informere om hvordan det fungerer i forhold til disse billett-typene. Vi ønsker selvfølgelig at så få som mulig sniker på bussen. I tillegg vil vi gi god informasjon om konsekvensene av sniking slik at våre reisende er oppmerksomme på dette. Vi har som mål å få så mange som mulig til å reise med gyldig billett på bussen, og forstå konsekvensen av det de gjør om de ikke reiser med gyldig billett. Det er dyrt å reise gratis, sier Grethe Opsal.

Innføringen av elektroniske billetter har ført til økt sniking på bussen. Foto: MARI VOLD/MONTASJE
Grethe Opsal i Atb håper at kampanjen mot bussniking skal bidra til å snu en negativ utvikling etter innføringen av Mobillett. Foto: Ivar Mølsknes