Ordfører Rita Ottervik liker Facebook-oppdateringene fra Ranum dårlig.

– Dette er beklagelig, fordi det ikke medfører riktighet. Hun henger ut sine kolleger. Det er ufint, konstaterer hun og fortsetter:

– Dette er tredje gangen i løpet av min tid som ordfører at jeg tar formannskapet med på en slik tur, og dette er den absolutt mest disiplinerte gjengen jeg har hatt med. Alle har møtt til rett tid, deltatt på alle møtene og avtalene, og vist et stort engasjement for byutvikling, pilegrimsarbeid og regional utvikling og kultur. Derfor blir dette veldig urettferdig. Det man legger ut på Facebook skal tåle offentlighet, og humor kan være farlig, sier ordføreren – som sier hun allerede har tatt opp saken med Ranum.

– Lei meg

Merethe Ranum (H) selv understreker at turen har et tett program og at det er viktig at politikere fra ulike partier blir bedre kjent slik at de kan samarbeide bedre til kommunens beste.

– Dessuten er jeg jo ironisk når jeg skriver dette, og det er jo vanligvis ikke slik at folk leser ting i verste mening. Jeg tror det er positivt at folk ser at også vi politikere har humor, sier Ranum, og legger til:

– Vi hadde også vært med på byvandringen, men avsluttet den noe tidligere. Når det gjelder bildet av Yngve Brox og Geir Waage som sover, var det på en transportetappe mellom to steder. Jeg kan garantere at de ikke sov under programmet.

– Så det var ikke en guidet tur slik du selv skriver?

– Vi skulle fra ett sted til et annet og det må jo være greit at folk sover på bussen.

– Så du frykter ikke at folk kan få et uriktig bilde av hva dere politikere gjør på slike studiereiser?

– Nei, det tar jeg ganske med ro. Vi har et tett program, og vi bor ikke luksuriøst, understreker Ranum, som likevel understreker at hun er lei seg for at det som var ment som spøk har gått ut over andre.

Etter at Adresseavisen tok kontakt, la kommunalråden ut en unnskyldning på Facebook: "Det har dessverre kommet negative reaksjoner på de bildene og kommentarene jeg har lagt ut fra turen. Jeg er veldig lei for det. Mitt forsøk på å bruke humor var åpenbart ikke vellykket".

Aps Geir Waage sier han reagerer sterkt på at han er blitt framstilt på denne måten, uten at han hadde noen anelse om det.

– Det er ubehagelig å bli dradd inn i dette, jeg føler meg misbrukt. For det som står stemmer ikke! Riktignok lukket jeg øynene på bussen, men det var etter at den guidede turen var over, og vi var på vei tilbake. Turen var for øvrig svært interessant. Det er riktig at vi tok en pils, men det var etter byvandringen var ferdig. Vi har et tett program, og jeg reagerer veldig sterkt på å bli framstilt på denne måten, sier Aps gruppeleder i formannskapet.

– Håpløst å forsvare seg mot

Waage sier at han ikke har sett oppdateringene på Facebook før Adresseavisen ringte, og at han ikke hadde noen anelse om at det ble lagt ut.

– Dette er ekstremt uheldig. Det er naturlig at folk reagerer. Hadde jeg sett disse oppdateringene, ville jeg reagert sterkt selv. Det er tankeløst å gjøre dette, og det er håpløst å forsvare seg mot. Byens politiske ledelse er på en tur med et svært interessant faglig innhold, og så ser det ut som vi er på noe helt annet.

– Tord Lien kommenterer på Facebook at «det er bra formannskapet setter seg god inn i alkoholpolitikken i Bilbao. Mye å lære der»?

– Nei, nei. Dette er ikke bra. Jeg vet ikke hva Merethe Ranum har tenkt når hun har lagt ut dette, om hun tror det er selvironi, men dette blir bare for dumt. Hun setter andre i et dårlig lys.

Høyres ordførerkandidat, Yngve Brox, sier han håper folk skjønner at dette var ment som spøk.

– Faktum er at vi har et svært tett program, og jeg har selvfølgelig deltatt på alt. Hvis noen skulle være i tvil kan man sjekke mine Facebook-oppdateringer, som viser hva det er vi faktisk har gjort her. Det har vært et usedvanlig relevant program, Trondheim har mye å lære, sier Brox.

– Er det morsomt at det ser ut som politikerne drikker når de skulle vært på program, og blir tatt på fersken av ordføreren?

– Nei, det var uklokt å skape et slikt inntrykk - det er jo også helt feil! Jeg slappet av da vi dro tilbake etter den guidede turen, og tok en øl da byvandringen var over. Merethe Ranum forsøkte å være morsom, det var mislykket. Jeg har derfor bedt henne fjerne bildene, og legge ut en beklagelse. Vi må ha større respekt for rollen vår enn slik det fremstilles i de oppdateringene.

– Geir Waage sier han føler seg misbrukt. Hva sier du som tilsynelatende sover på en guidet tur?

– Jeg føler meg ikke brukt, men dette er en sak mellom meg og Merethe og meg.

NTNU-professor Arne Krokan, sier at Ranum neppe har forstått rekkevidden av sosiale medier.

– Du kan jo tipse politikerne: Om to uker har jeg kurs om sosiale medier i offentlig sektor. Det er fortsatt ledige plasser, smiler Arne Krokan.