Det er TV 2 som onsdag skriver om forhåndsvarselet som Trøndelag politidistrikt har sendt til den 26 år gamle studenten i Trondheim.

– Veldig skuffet

I brevet fra 31. oktober argumenterer politiet for hvorfor de mener Hope Bakke ikke er i stand til å ha lov til å kjøre bil. Ifølge TV 2 vises det til to ting:

Gard Hope Bakke var en av aksjonistene som satt i veibanen 26. oktober. Foto: STIAN HANSEN

– Jeg er veldig skuffet. Jeg har alltid tenkt at norsk politi var blant de bedre rundt om, men dette er et eksempel på det motsatte, sier Hope Bakke til TV-kanalen.

– Påfallende

– Jeg synes det er meget påfallende, for å si det mildt, at brevet kommer på det tidspunktet det gjør. Det kommer få dager etter at han ble pågrepet i forbindelse med politisk aktivisme, sier Hope Bakkes advokat, Erik Vatne i saken.

Gard Hope Bakke møtte som tiltalt i Trøndelag tingrett i sommer sammen med elleve andre aksjonister etter å ha demonstrert i veibanen. Foto: Espen Bakken

TV 2 har snakket med forsvarsadvokat John Christian Elden. Han representerer ikke Hope Bakke, men har lest forhåndsvarselet fra politiet.

– Det virker som en form for myndighetsmisbruk. Han er neppe noen dårligere sjåfør eller noe farligere i trafikken, selv om han har deltatt i såkalt sivil ulydighet ved demonstrasjoner. Så dette bør ikke ha noen sammenheng, sier Elden til TV 2.

– I strid med grunnloven

Nå får han støtte fra Marius Storvik, som er førsteamanuensis ved det juridiske fakultet hos Norges arktiske universitet.

– Jeg vurderer det som at dette er i strid med grunnloven, sier han til mediehuset.

Gard Hope Bakke forteller til TV 2 at han har hatt psykiske plager og at søsteren i mai varslet politiet fordi hun var bekymret for ham.

I forhåndsvarselet som politidistriktet har sendt til Hope Bakke, så skriver politiet at om 26-åringen ønsker å beholde førerkortet, må han dra til fastlegen og legge fram en helseattest overfor politiet.

Mener det er bekymringsfullt

Bakgrunnen er helsesituasjonen beskrevet av søsteren samt at han er blitt innbrakt og dømt i forbindelse med klimademonstrasjoner tidligere, skriver TV 2.

– Det at man driver politisk aktivisme kan overhodet ikke ha noen betydning for evnen til å kjøre bil, og etter min mening er det helt irrelevant hensyn som politiet viser til, sier advokat Vatne videre til mediehuset.

Advokat Erik Vatne er 26-åringens forsvarer. Foto: Morten Antonsen / Adresseavisen

Han synes også at det er bekymringsfullt at politiet bygger et forhåndsvarsel på informasjon som ikke er gitt av helsepersonell.

Viser til taushetsplikt

Siw Hind, leder for Felles enhet for utlending og forvaltning i Trøndelag politidistrikt, sier til TV 2 at hun ikke kan kommentere saken på grunn av taushetsplikten. Hun uttaler seg på generelt grunnlag.

Siw Hind er leder for Felles enhet for utlending og forvaltning i Trøndelag politidistrikt. Foto: Politiet

– Det er saksbehandler som vurderer hvilke opplysninger som de mener må til for at legen skal kunne foreta en vurdering av helsekravet. Da vil ulike opplysninger bli tatt med i et forhåndsvarsel, sier Hind til TV 2.

Tar selvkritikk

Hun tar imidlertid selvkritikk på tiden det tok fra bekymringsmeldingen kom til brevet ble sendt til studenten.

– Det burde ha vært sendt tidligere. Det burde det. Men noen ganger kan det ta tid. Vi har mange saker, men behandling av bekymringsmeldinger bør ha kort saksbehandlingstid. Det har ingenting å gjøre med det som skjer i ettertid, sier Hind til TV 2.

– Det ser ut til at de prøver å skremme meg, sier Hope Bakke.

Spesialenheten etterforsker

Adresseavisen har tidligere skrevet om 26-åringen. Han ble i juli dømt i Trøndelag tingrett sammen med elleve andre klimaaksjonister. Årsaken var at de i juni satte seg ned i trafikken i Trondheim.

Under rettssaken fortalte Hope Bakke at han ble nakenvisitert av politiet etter at han var pågrepet etter en aksjon i veibanen 17. juni.

Han anmeldte saken til Spesialenheten for politisaker sammen med tre andre.

– Vi har funnet rimelig grunn til å starte etterforskning, sa leder for etterforskningsavdelingen, Liv Øyen, til Adresseavisen i starten av juli.