I mars i år knuste en 21 år gammel beruset mann en glassrute hos spisestedet Sesam ved Studentersamfundet i Trondheim i 04.00-tiden på natten. Ikke lenge etter knuste han også frontruta på en taxi i Høgskoleveien. Politiet ble derfor tilkalt og en sivil patrulje rykket ut til stedet.

21-åringen motsatte seg pågripelse og knuste to sideruter på politibilen med en rørtang. Han jaget deretter to politibetjenter med den samme tanga løftet over hodet, mens han ropte at han skulle drepe dem, går det frem av dom Sør-Trøndelag tingrett avsa 11. august.

«Olav, jeg har sett deg på tv»

Nok en patrulje ankom Høgskoleveien og politibetjent Olav Skarsem steg ut av politibilen. 21-åringen kastet da en 32 centimeter lang rørtang mot politimannen, som er kjent fra Nattpatruljen på tv, og ropte at han skulle drepe ham. Tiltalte la deretter til:

«Olav, jeg har sett deg på tv og vet hvem du er. Jeg skal komme og ta deg når du ikke er på jobb», ifølge dommen.

Skarsem utførte da et såkalt stoppspark på mannen, som deretter falt over ende. Politiet fikk deretter kontroll på ham.

Truet med å skaffe våpen

I retten forklarte den første patruljen som ankom at de var livredde for mannen, fordi de var usikre om han hadde skytevåpen i hånden. Betjenten løp derfor fra stedet med 21-åringen halsende etter.

Da tiltalte ble fraktet inn til politiarresten denne natten uttalte han til en annen politibetjent: «Når kirkeklokkene ringer neste gang, skal jeg ta en av dere med meg». Videre sa han at han ville skaffe et våpen og ta livet av en politimann neste gang noen forsøkte å pågripe ham, ifølge dommen.

Straffesaken mot mannen ble avholdt 8. og 9. august. Han var også tiltalt for en rekke andre forhold, blant annet trusler, grov kroppskrenkelse, biltyveri, ruskjøring uten å ha førerkort samt skadeverk. Han erkjente straffskyld for alle de 15 tiltalepostene.

Retten dømte 21-åringen til ubetinget fengsel i åtte måneder. Den uforbeholdne tilståelsen samt mannens psykiske diagnose var formildende, ifølge straffutmålingen i dommen.