Det kommer frem i en ny statistikk utarbeidet av politiet. Statistikken viser antall registrerte forbrytelser per kommune i tidsperioden 2009-2012.

I Trondheim kommune har antall registrerte forbrytelser økt fra 10299 i 2009 til 11259 i 2012. Det er den største økningen i Midt-Norge.

- Hovedårsaken til at økningen er så stor i Trondheim er at det er blitt flere tyverier fra person, sier politioverbetjent i Sør-Trøndelag politidistrikt, Dag Magne Loe.

I 2009 sto Trondheim kommune registrert med 6078 vinningssaker. I dag står kommunen registrert med 6762 saker. Det er en økning på 684.

- Man skal alltid være litt forsiktig med å lese slike statistikker som en fasit. Likevel opplever vi at det har vært en formidabel økning i antall lommetyverier, sier Loe.

Størst nedgang

I motsatt ende av statistikken ligger Orkdal kommune, som har hatt størst nedgang i antall registrerte forbrytelser i Midt-Norge med en reduksjon på 286 saker. Straffesaksansvarlig i kommunen, Tor Kristian Haugan, mener det er flere årsaker til nedgangen.

- Dette er en kombinasjon av aktiv patruljering og hurtig etterforskning. I tillegg har vi klart å domfelle flere sentrale personer i de kriminelle miljøene, sier Haugan.

Tverrfaglig samarbeid

Av 55 kommuner i Midt-Norge, har 36 klart å redusere antall registrerte forbrytelser. Én av kommunene er Verdal, som i 2009 var registrert med 754. I år var tallet 494. Det er en nedgang på 260.

- Dette er en gledelig nyhet for oss. I flere år har vi hatt et tverrfaglig samarbeid med kommunale instanser, som for eksempel barnevernet og rusomsorgen, noe som har gitt resultater, sier lensmann i Verdal kommune, Knut Olav Røstad.

Han fremhever forebyggende arbeid over lang tid som nøkkelen til suksessen.

- Kommunen og politiet har vært gode til å følge opp utsatte enkeltpersoner. Når vi får tidligere kriminelle ut av sirkulasjon, merkes det veldig på statistikken, sier Røstad.

Ny statistikk fra politiet viser at vinningskriminaliteten i Trondheim blir mer og mer omfattende. Foto: MARIUS SUNDE TVINNEREIM