Her er Marianne Bagron sammen med babyen hun bare skulle passe på en liten stund. Foto: Privat

Praksisperioden til Marianne Bagron Jensen ble en opplevelse hun sent vil glemme.

Sykepleierstudenten fikk drømmen oppfylt da hun i fjor reiste til Madagaskar i Afrika. Her ventet et fire ukers langt praksisopphold.

«Keep the baby»

Bagron Jensen, som i dag jobber som sykepleier ved St. Olavs Hospital, skulle et privat ærend på sykehuset for å hente en antibiotikakur før turen gikk videre til Kilimanjaro. Ventetiden for å komme inn til legen var lang, og venterommet var overfylt. Tilfeldigvis ble sykepleierstudenten sittende ved siden av en ung nybakt, mor og venninnen hennes.

– De var veldig hyggelige, og vi snakket mye sammen mens vi ventet på å komme inn til legen. Moren fortalte at hun hadde fått infeksjon etter et keisersnitt, og at hun hadde feber og smerter. Hun ventet nå på å komme inn til legen for å få hjelp.

Etter legebesøket skulle sykepleierstudenten møte resten av reisefølget. Men da moren spurte om hun kunne holde babyen mens hun og venninnen var inne hos legen, fikk hun seg ikke til å si nei.

– Det gikk veldig lang tid, og jeg skjønte at hun måtte være ferdig inne hos legen så jeg gikk for å lete etter dem. Ingen hadde sett dem. De var sporløst forsvunnet.

Det lå igjen en lapp på stolen, som var skrevet på kiswahili. 32-åringen fikk hjelp til å oversette lappen. Der sto det «Du kan få babyen». Det var ingen forklaring eller kontaktinformasjon.

– Jeg fikk helt sjokk. Da jeg spurte på sykehuset om hva jeg skulle gjøre, fikk jeg beskjed om at det var jeg som hadde fått ungen.

Fikk hjelp fra en legestudent

Bagron Jensen sin første tanke var å ta med ungen tilbake til hotellet for å kontakte hjelp og skaffe mat til babyen.

– Jeg kontaktet veilederen min og han fortalte at jeg ikke måtte ta med babyen til hotellet da jeg kunne bli anklaget for kidnapping og bli presset for penger.

Sykepleierstudenten gikk tilbake til legen hun hadde vært inne hos tidligere og spurte om hva hun kunne gjøre. Der fikk hun beskjed om at hun kunne kontakte en legestudent fra USA.

– Legestudenten hadde kontakt med et barnehjem i nærheten og han tok kontakt med det. Han var mer inkludert i kulturen der nede og kunne mer språk enn meg. Barnehjemmet sa at han kunne komme dit med ungen, så da overlot jeg babyen og alt til ham. Jeg var på vei til Kilimanjaro og hadde det travelt med å komme videre.

Familien får god hjelp

Det gikk en stund før Bagron Jensen fikk en mail fra legestudenten. I mailen sto det at han hadde fått kontakt med moren.

– Moren var veldig syk og ektemannen hadde mistet jobben, så de visste ikke hvordan de skulle få tatt vare på barnet. De tenkte vel kanskje at jeg som nordmann og sykepleier kunne ta godt vare på babyen og gi ham et bedre liv.

Familien får nå god hjelp fra barnehjemmet. De fikk tilbud om dagopphold for barnet mens moren fikk medisinsk behandling. Det er også opprettet et hjelpeapparat for familien.

– Etter det jeg forstår er dette et ganske sjeldent alternativ.

Angrer ikke

Selv om Bagron Jensen fikk en litt spesiell praksisperiode i Afrika angrer hun ikke på at hun dro.

– Jeg anbefaler alle som har mulighet til det å søke utenlandspraksis. HINT har et helt unikt tilbud til studentene sine. Jeg følte meg trygg gjennom hele prosessen, ble godt ivaretatt og fikk masse god veiledning.

Det var Høgskolen i Nord-Trøndelag som først omtalte saken.