- Denne dommen vil gjøre det lettere å komme seg gjennom 1. desember for oss, sier foreldrene Gunnhild Hatlelid Schei og Reidar Schei.

I dag er det nøyaktig fem år siden de fikk dødsbudskapet: Sønnen deres Marius Hatlelid Schei hadde druknet da beltevognen han satt i gikk gjennom isen under militærøvelsen Gråmauk ved Skjold Garnison i Troms.

I går dømte Frostating lagmannsrett staten ved Forsvarsdepartementet til å betale erstatning for lidt inntektstap og utgifter på totalt 95 000 kroner - 85 000 kroner til Gunnhild Hatlelid Schei og 10 000 kroner til Reidar Schei.

Familiens advokat Bjørn M. Brauti kjenner ikke til at noen andre foreldre har mottatt erstatning etter å ha mistet barn i førstegangstjenesten.

Ekteparet mener at lagmannsrettsdommen er en aldri så liten sensasjon.

I første rettsinstans ble det nemlig fullstendig tap for ekteparet. De måtte til og med betale saksomkostningene på over 80 000 kroner. Etter lagmannsrett-dommen må de to bare betale sine egne omkostninger, noe som føles som en lettelse, ifølge paret.

Både i Trondheim tingrett og i lagmannsretten saksøkte ekteparet Forsvaret ved staten for å få plassert ansvaret for sønnens død. De krevde samtidig én million kroner i tapte inntekter som følge av den psykiske belastningen de har lidt. I tillegg ønsket de en oppreisning på fem millioner kroner etter sønnens død. Det høye beløpet skyldtes preventive hensyn.

Staten har erkjent at det var utvist uaktsomhet fra forsvarspersonell i forbindelse med Marius Hatlelid Scheis død. Frostating lagmannsrett har i likhet med tingretten imidlertid kommet fram til at det ikke er utvist grov uaktsomhet. Derfor er det heller ikke grunnlag for å gi oppreisningserstatning, heter det i dommen. Lagdommer Randi Grøndalen poengterer likevel at: «Av relevant betydning for lagmannsretten er det i denne sammenheng å konstatere hvor enkelt det var å endre rutiner og sikkerhetstiltak i Forsvaret etter drukningsulykken på Skjold. Dette innebærer at Forsvaret med enkle virkemidler kunne unngått den tragiske hendelsen.»

Lagmannsretten gav, i motsetning til tingretten, Gunnhild Hatlelid Schei medhold i kravet om erstatning for lidt inntektstap. Hun er der derfor tilkjent 75 000 kroner. Ektemannen fikk imidlertid ikke medhold. De skal likevel begge ha erstattet utgifter til psykiatrisk behandling på 20 000 kroner etter dødsulykken, heter det i dommen.

Verken ekteparet Hatleid Schei eller advokaten deres ønsker å kommentere selve dommen. På grunn av en teknisk feil i lagmannsretten hadde de nemlig bare fått lest domsslutningen i går. De vil uansett de nærmeste dagene vurdere om det blir aktuelt å anke til Høyesterett.

Adresseavisen forsøkte i går kveld å få en kommentar fra Regjeringsadvokaten, men lyktes ikke.

Mistet sønnen. 1. desember 1999 døde sønnen til Gunnhild Hatlelid Schei og Reidar Schei da han avtjente førstegangstjenesten. Siden har foreldrene kjempet for å få plassert ansvaret for sønnens Marius{rsquo} drukning. I går ble staten dømt til å betale dem erstatning.

Mistet sønnen. 1. desember 1999 døde sønnen til Gunnhild Hatlelid Schei og Reidar Schei da han avtjente førstegangstjenesten. Siden har foreldrene kjempet for å få plassert ansvaret for sønnens Marius' drukning. I går ble staten dømt til å betale dem erstatning. Foto: MIKAELA BERG