Trygghet, køkultur og lovlydighet, mener Ismail Salad Elmi er typisk norsk. Foto: Ingeborg Refsnes

Trykk på personene ibildegalleriet og les hva de mener er typisk norsk!

Visste du at det var typisk norsk å planlegge? Og å være stille?

– Å være lovregulert, er det første som slår bystyrepolitiker Ismail Salad Elmi i Trondheim.

Han kom til Norge som flyktning fra Somalia i 1992, og ble slått av den norske væremåten.

– De fleste nordmenn følger lover og regler, og det er opptatt av ikke å oppføre seg annerledes enn andre. Det er ikke mange som kjører på rødt lys, jeg blir nesten skremt hvis jeg ser det selv, ler han.

- Grundige

Elmis kollega i bystyret, Rita Kumar, flyttet fra India i 1977. En ting har slått henne etter 35 år i Norge.

– Jeg synes nordmenn er opptatt av - og flinke til - å planlegge. Hvis de for eksempel skal reise et sted, vil de vite litt om landet og om skikkene, forteller hun.

– Jeg husker et norsk par som skulle på indisk bryllup. De ringte meg for å spørre hvordan de skal forholde seg til gave, det synes jeg er morsomt. De går grundig til verks.

Da Baba Danyagiri flyttet forlot Ghana til fordel for Norge i 1982, møtte han en øredøvende stillhet i sitt nye land. En stor kontrast til musikken og lyden i gatene i hjemlandet.

– I Norge er det stille som på en kirkegård. Det var en stor overgang å komme hit. Det merkes allerede fra Værnes, når man setter seg på flybussen, hvor stille det er. Hvis du snakker høyt på bussen, snur folk seg og lurer på hva som foregår, smiler han.

Ukeadressa i dag: Innvandrere fra seks land forteller om sitt første møte Norge. Les historiene om kuldesjokk, kulturkrasj og karsk.

Trygg

Å stå i kø er også typisk for nordmenn, mener Ismail S. Elmi.

– Hvis jeg kommer i en butikk, må jeg stille meg pent i køen, de som sniker viser en dårlig, forbrytersk holdning, sier han, og legger til:

– I mitt afrikanske hode tenker jeg også at det er typisk nordmenn å ha masse penger. De har masse muligheter, gode velferdsordninger, trygd og stønad. De kan se middagen sin, ved at kjøleskapet alltid er fullt. De er trygge.

– Og ellers?

– Hytteliv. Nisser. Troll. Å føle seg fri. Å gå på ski. Å kunne sykle - det kan overhodet ikke alle i Somalia. Kose seg, ordet «kos» har ikke vi. Bunad på 17. mai. Å levere selvangivelsen med god samvittighet. Sa jeg brunost? Brunost.

Stillhet er typisk norsk, mener Baba Danyagiri. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Planlegge, mener Rita Kumar er typisk norsk. Foto: RUNE PETTER NESS