På Moholt Studentby er 40 prosent av innbyggerne utenlandske. 20 prosent av Studentsamskipnaden (SiT) sine boliger totalt er bebodd av studenter fra 72 forskjellige land. Resten er nordmenn.

Trives i internasjonalt miljø

At det lukter mer krydder i gangene på Moholt Studentby er i stor grad en berikelse for bydelen, mener både studenter og SiT. - Stort sett samtlige internasjonale studenter rekrutteres til studentbyene gjennom ulike studieprogram på NTNU, samt noen fra HIST. Disse er garantert bolig hos oss, sier boligsjef SiT, Synnøve Hammer Våbenø. - Mange studenter gir uttrykk for at de trives godt i et internasjonalt miljø. Dette gjelder både norske og internasjonale studenter. I forhold til nærmiljøet ser vi at butikker bl.a. tilpasser varesortimentet sitt etter de internasjonale studentene. Det er mye rimelig kylling og en del spennende krydder i hyllene her, sier Våbenø.

Elektroingeniøren fra Nepal

Umesh Thapa er leder i International Club of Trondheim (ICOT). Nepaleseren har jobbet på gård og gått på folkehøyskole i Valdres, og kom til Trondheim i januar 2006. Da hadde han med seg kona Kabita (25) og lille Elias (3). Umesh har nå to bachelorgrader i ingeniørfaget og snart fast jobb i Siemens.- På Moholt er det stille og rolig, lite trafikk, nok lekeplasser og masse plass til å sykle, sier Umesh og smiler til sønnen Elias.- Så trenger du aldri å tenke på hva du skal finne på, eller gjøre i kveld. Det er så mange kjellere her og så mye som skjer.Da han og familien kom til Trondheim hadde de bodd hjemme i Nepal et par år, men før det bodde Umesh og Kabita i Valdres, hvor han tok sin første bachelor i teleteknikk. Her i Trondheim tok han en til, i elkraft. - I Trondheim er det veldig lukket da. Det er veldig vanskelig å bli kjent med dom, sier han med avslepen valdresdialekt som har tilsnitt av nepalsk aksent. - Men så har jeg bare gode erfaringer med trøndere og med nordmenn. Det er bare at det å komme i kontakt, det er ikke alltid så lett.- I klassen går det greit, liksom, sier Umesh. - Jeg har norske venner på jobb, sier Kabita, som jobber på kantina på St. Olavs.

Mest med sine egne

Umesh og Kabita er mest sammen med de omkring 40 andre landsmennene som bor i Trondheim. De aller fleste på Moholt.- Det blir litt sånn. Afrikanere trives best med afrikanere. Europeere med europeere. Det er kjellere her på Moholt for ulike nasjoner, sånn som Kina og Indonesia. Det blir lett sånn at man søker mot det man kjenner. Da har man jo språket og kulturen til felles. Umesh understreker likevel at det internasjonale miljøet er stort, og at ICOT har 135 medlemmer.- Vi drar på turer, har fester, basketparty med mat fra hele verden, ulike idrettsarrangement og kulturkvelder. Så kan man få hjelp til ting. Jeg oversetter for eksempel en del. Umesh og de andre utenlandsstudentene er overrasket over hvor lite som er tilgjengelig på engelsk av offentlige papirer, informasjon og nyheter. - Det er nok språket som i aller størst grad skaper skillet mellom oss og nordmenn.

Norsk er hinderet

Selv er han strålende fornøyd og ganske stolt over å ha fått seg fast jobb etter utdannelsen. - Det er ikke mange utlendinger som får relevant jobb. De har problemer fordi de ikke snakker norsk. Jeg kjenner flere avisbud med doktorgrad, sier han og rister på hodet. - De vil ikke at folk skal vite det heller så de triller rundt i mørket med avisa. Det er dyrt å bo i Norge, vet du, så de har ikke noe valg. Umesh mener det er mange grunner til at det er vanskelig å få jobb. - De er kanskje dårlige til å markedsføre seg selv. Kanskje er det vanskelig å finne de rette kontaktene og de rette annonsene. Det er ikke lett når man ikke snakker norsk. De fleste er jo her et par år bare, så reiser de hjem. Og da ser man ikke vitsen i å streve med å lære språket, selv om både NTNU og kommunen har norskkurs.Selv snakker han godt norsk, og man kan til og med høre trønderslengen lure seg inn på slutten av setningene. Men blir det muligheter for han å jobbe hjemme i Nepal, så reiser de hjem.

Hjemme på MoholtKabita (25) og Elias (3) Umesh Thampa (26) hjemme på Moholt. - Alt i Norge er motsatt av hjemme. Man kjører på feil side av veien, lys-bryterne er omvendt, er sykkelbremsen på feil side av rattet og ikke en ting føles likt, ler de. Foto: RUNE PETTER NESS
Trives: Lille Elias, her sammen med pappa Umesh, trives godt på Moholt. Det er stille og rolig, lite trafikk, nok lekeplasser og masse plass til å sykle. Foto: RUNE PETTER NESS