- Jeg oppfordrer alle til å være svært forsiktige med bål, særlig nå når det går mot tørrere dager.

Det sier Roar Selvnes, innsatsleder ved politiet. Det var like før klokka 19 i går at det brøt ut lyngbrann ved Espåsen ved Jonsvatnet i Trondheim.

Vitner så røyk

Brannen ble varslet av vitner som så røyken fra Bratsberg kirke.

En time senere var brannen slukket, men et område på cirka 100 ganger 100 meter var svidd av, meldes det fra Luftambulansen som fløy over området for å skaffe mannskap på bakken en oversikt.

Like ved bålplass

- Vi vet ennå ikke brannårsaken, men det ligger en stenlagt bålplass noen meter fra vannkanten. Vi ser ikke bort fra at et bål her var årsaken, sier Selvnes.

Rask slukking skyldes at brannvesenet kom raskt igang, og hadde enkel tilgang på vann.

- Det brant godt en periode, og det var kraftig brannutvikling. Det virket en stund uoversiktlig, også fordi stedet ligger i ulendt terreng. Men ingen hus var truet. Brannvesenet jobbet som noen helter og fikk brukt både vifter og pumpe nede i vannet, sier innsatsleder Selvnes.

Sprengstofflager

Brannvesenet måtte derimot avbryte slokkearbeidet en kort stund da det ble kjent at det ligger et lager for sprengstoff i nærheten.

- Det var snakk om 40 tonn sprengstoff. Vi måtte trekke ut mannskapene en liten stund. Så ble det vurdert at det ikke var noen overhengende fare med sprengstoffet, og brannmannskapene kom raskt inn igjen og kunne fortsette jobben, sier brannmester Fred Mælen ved 110-sentralen i Sør-Trøndelag.

Mannskap fra Sivilforsvaret var på brannstedet utover natta for å følge med på om brannen blusset opp igjen.

Et bål var trolig årsaken til lyngbrann ved Jonsvatnet i går. Foto: Morten Antonsen