Trondheimskorpset Småbispan er en av de nøye utvalgte til å spille i Independence day parade i Washington. Søknadsprosessen har vært lang, men det har lønt seg. Kunstnerisk leder i Småbispan, Irene Rygh Pedersen, sier det er fantastisk å få lov til å spille under paraden.

– Det har vært en spennende ventetid fra da vi sendte inn søknaden i desember i fjor, og frem til torsdag forrige uke. Da var det stor jubel hos oss. Jeg tror kvaliteten på korpset og vår spesielle historie med Det hvite hus har gjort at vi har fått ja, forteller Pedersen.

Brev fra Kennedy

For korpset har et spesielt bånd til presidenthuset. På 60-tallet inviterte Jackie og John F. Kennedy Småbispan til å spille i statshuset. Bakgrunnen var at Jackie hadde sett korpset på tv under et besøk i Europa.

– Jackie og John F. Kennedy sendte et brev til korpset hvor hun ønsket at Småbispan skulle spille i Det hvite huset. Brevet har blitt et klenodium for oss. Bare noen måneder før det planlagte USA-besøket, ble John F. Kennedy skutt og det ble ingen tur på korpset. Paradekomiteen sa at det var en selvfølge at vi skulle spille i paraden, fordi historien vår er spesiell, sier hun.

Pedersen avslører at korpset har større planer enn å bare spille i Independence day parade. De vil helt inn Obamas hage.

– Vi spør oss nå om Obama vil oppfylle Kennedys ønske. Det er stort å få spille i paraden, men klimakset hadde vært om vi får spille i Obamas hage. Vi setter oss høye mål, men vi gir ikke opp og har tro på at det går fint, forteller hun.

Les også: – Jeg fikk både blanke øyne og ståpels

Ønsker seg New York

I juni reiser nesten 90 barn i alderen syv til 21 år fra Småbispan sammen med foreldre til USA. Før nasjonaldag-paraden 4. juli i Washington, skal korpset være i New York noen dager.

– Vi skal spille på forskjellige steder i byen, men på ingen offisielle arrangement. Vi skal bare spille for dem som ønsker å høre på oss, men søknadsprosessen her er ikke ferdig ennå. Det er ikke bare bare å spille i central park, sier Pedersen.

Nå er det beinhard øving av både formasjonsdrill og instrumentspilling frem til reisedato for medlemmene av Småbispan.

– Beboerne på Møllenberg kommer nok til å oppleve mye korpsmusikk fremover, forteller den kunstneriske lederen.

Hun beskriver situasjonen som magisk, og sier at de er beæret av å være en del av paraden som ifølge Pedersen er proppet av flere høykvalitets korps.

– Dette vil være et minne for livet, både for store og små. Dessuten tror jeg foreldrene ikke kommer til å ha tørre øyne når ungene marsjerer forbi Det hvite hus, legger Pedersen til.

Les også: Her er resultatene fra årets korps-TM

Brev fra Kennedy: I 1963 ville Jackie og John F. Kennedy at Småbispan skulle opptre i Det hvite hus. Foto: Faksimile