Skrekkscenarioet for mange hundeeiere er når hunden blir skremt og stikker av i ren redsel, enten på grunn av løse hunder som går til angrep eller skremmes på annet vis.  Marte Alstad jobber med å spore hunder og har opplevd dette selv med sin egen hund, Scott, en blind boarder collie. Hun mener alle bør ha hunden sin bånd, både av hensyn til folk, egen hund og andre hunder.

Kan bli slåsskamp

- Du har aldri full kontroll på en hund, uansett hvor veldressert hunden din er. Og du har i alle fall ikke kontroll på andres hunder. Dermed kan det lett oppstå slåsskamp og andre ubehagelige situasjoner mellom hunder, spesielt når en er løs og den andre er i bånd, sier Alstad og understreker at dette kan skje alle. hunder er rovdyr med instinkter vi ikke kan forutse betydningen av.

Båndtvang opphevet

21. august oppheves den generelle båndtvangen, men de fleste kommuner har egne regler for spesielle områder. Enkelte kommuner forlenger båndtvangperioden ut året.

- Trondheim kommune har båndtvang hele året i de bynære områdene. Men selv om du befinner deg i et område der båndtvang nå er opphevet, står det i loven at du skal ha kontroll på hunden. Og det er det jo ingen som har. Derfor oppfordrer jeg alle til å ha hunden i bånd hele året, sier Alstad og understreker at det er massevis av aktiviteter man kan gjøre selv om hunden er i bånd. Hun anbefaler å benytte sele fremfor halsbånd fordi det da er vanskeligere for en hund å slite seg løs i pressede situasjoner. En spennende lyd, en spesiell lukt, eller løpetid kan være nok til at hunden vil forsøke å farte på egenhånd.

Slurv med båndtvang

- Mitt inntrykk er at folk har blitt mer og mer slepphendte når det gjelder å passe på at hunden er i bånd. Flere og flere skaffer seg hund, og mange uten å ane hva som kreves av de ulike hunderasene, sier Alstad.

For det er enkelte hunderaser som er gjengangere på Facebooksiden «Hund savnet og funnet». Fuglehunder og huskyer er langt oftere på rømmen enn for eksempel gjeterhunder.

Mange stikker av på sensommeren

- Gjeterhunder har andre instinkter og holder seg tettere på flokken sin. Men alle hunder kan stikke av, noe vi har sett nå på sensommeren. Det er på denne tiden av året og rundt nyttårsaften vi opplever flest forsvinninger, sier Alstad. Hun tror noe av årsaken er at med fint, varmt vær står gjerne dører åpne, folk går ut og inn, og det samme gjør hunden. På nyttårsaften stikker hunder av fordi de blir engstelige.

- Det skal så lite til før hunden fyker av gårde, derfor må vi passe ekstra godt på og aldri slippe hunden av syne dersom den går løs på eiendommen. Det beste er å alltid ha hunden bundet, sier Alstad som får støtte av Martina Pallokat, administrator for Facebookgruppen "Hund savnet og funnet i Trøndelag".

- Folk er nok litt i feriemodus fortsatt. I tillegg er det mange hunder som blir passet av andre, både hund og passer blir usikre, nye steder, andre rutiner, savner matmor og vil hjem. Hos en del raser er det også mye instinkt som slår inn på denne tida, det kravler og kryr av liv i naturen, sauer på beite blant annet, sier Pallokat.

- Hva er det første man må gjøre dersom hunden stikker av?

- Det er å varsle politiet, eventuelt Falc eller Viking slik at de har info om eier hvis noen finner hunden. Facebook er et mektig medium brukt på rett måte, og som regel løses de fleste sakene i løpet av kort tid, sier Pallokat.

Fant Tinka etter tre døgn

For familien Nubdal/Johnsen fra Værdal har det vært tre tøffe døgn etter at Tinka forsvant på tur i Tydal onsdag formiddag. Lena Nubdal var på en liten luftetur med hunden, da den plutselig la på sprang mot skogen.

- Tinka gikk i bånd hele tiden, men jeg hadde lagt båndet på bakken fordi mobiltelefonen min ringte. Plutselig skvatt hun til og løp av gårde før jeg rakk å se hvilken retning hun tok. Vi travet området opp og ned og ropte etter henne uten resultat, og fryktet at hun hadde satt seg fast et sted i og med at hun hadde både sele og bånd på seg, sier Nubdal som sammen med resten av familien lette etter hunden tidlig og sent. Lørdag ettermiddag delte de seg, og sønnen Mathias (13) gikk mot en elv i området. Han ropte og ropte, og plutselig hørte han velkjente bjeffelyder.

Hadde surret seg fast

- Hun hadde surret seg fast i en stein og trolig hadde vi ikke lagt merke til henne hvis hun ikke hadde gitt lyd fra seg, sier Nubdal, veldig lykkelig for å ha funnet Tinka i god behold.

Det var Mathias som fant kompisen Tinka etter å ha lett i mer enn tre døgn etter hunden sin Foto: Privat