Det er cirka 300 000 nordmenn som hvert år bytter fastlege. Fra mandag av kunne du sette deg på venteliste.

- Vi vet at noen fastleger er spesielt etterspurte. En slik venteliste-funksjon har både befolkningen og vi som har ansvaret for byttene ønsket oss i lang tid. Nå lot ordningen seg realisere på helsenorge.no, forteller avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet, i en pressemelding.

4000 på ett døgn

I tjenesten «Bytte fastlege» på helsenorge.no kan du bytte fastlege både for deg selv og egne barn. Nå kan du også sette de samme personene på venteliste.

Det er bare mulig å stå på én venteliste av gangen. Med en gang fastlegen får ledig plass, trer byttet automatisk i kraft fra første dag i kommende måned.

Etter ett døgn var det 4000 innbyggere som hadde satt seg opp på venteliste til ny fastlege. Til vanlig bruker det å være rundt 1000 innbyggere som bytter fastlege per dag.

Ønsker mer info om legene

Fagdirektør Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet er fornøyd med venteliste, men mener Helsedirektoratet burde legge inn mer informasjon om fastlegene enn navn, alder og kjønn. Hun ønsker at pasienter skal få mer informasjon slik at de kan få et bedre inntrykk av vedkommende.

- Det vi ser i pasientundersøkelsen vi nettopp har gjennomført, er at selv om pasienter er svært misfornøyde, så skifter de ikke fastlege likevel. Dette er fordi de er redde for alternativet fordi de har for lite informasjon, sier Vie til NRK.

I dag finnes det private nettsider som blant annet legelisten.no hvor pasienter gir fastlegene sine anmeldelser. Avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet sier at noe sånt er uaktuelt på deres nettsider.

- Venter med å gå til legen

I Trondheim er det registrert 165 fastleger på legelisten.no. Fastlegen som får høyest rating er 63 år gamle Lars Erik Halvorsen på Gløshaugen legesenter.

- Ulempen med venteliste er at man da i praksis setter forholdet til legen man allerede har, på vent. Det er ikke optimalt. Man risikerer at folk som har symptomer venter med å ta det opp med legen sin, fordi de står på venteliste til en annen lege. Da vil det også ta lengre tid med diagnostikken, sier han til Adresseavisen.

Det er mange grunner til at folk bytter lege. Det kan være at de er misfornøyd, føler at de ikke blir hørt eller at de har flyttet og dermed vil ha noen nærmere den nye boligen sin. Halvorsen tror at ventelister er et signal på at det er for dårlig kapasitet. På Helsedirektoratets nettsider er det bare seks fastleger i Trondheim som har ledige pasientplasser.

- Kommunen burde ha inngått nye avtaler og bedret kapasiteten. Det har vært et gjennomgangstema at det er god kapasitet på Heimdal, men dårlig i Midtbyen, sier han.

Vil ikke ha terningkast

Når det gjelder legeliste.no, så mener Halvorsen at det er hyggelig med fine tilbakemeldinger, men at noe terningkast-system på fastleger er noe man må styre langt unna.

- Det er aller hyggeligst å få tilbakemeldinger på kontoret, fastslår han, og sier at han ikke ser på lista som noen objektiv liste.

Han tror også pasientgrupperingen som hver fastlege har, vil ha stor påvirkning på ratingen.

- Har man skriveføre unge pasienter så vil det være større sjanse for at de setter seg ned og skriver en slik anmeldelse. Eldre og skrøpelige pasienter skriver ikke noe sånt, sier han.

Slik vurderer legevakta deg: – Ring hvis det ikke er alvorlig

Kritisk til ratingsystem

- Forbrukerrådet ønsker mer informasjon om fastlegene på Helsedirektoratets nettside. Hva tenker du om det?

- Det er avhengig av kriteriene som eventuelt skal være med. Høyde og vekt på legen er uinteressant. Populistisk rating er det siste vi ønsker oss. Vi er ikke en konkurranseutsatt virksomhet på linje med bankvesenet. Vi kan ikke tilstrebe en ordning hvor legene skal etterkomme pasientens ønske. Vi må tenke på det faglig riktige, og ikke hvilken rating vi får av pasienten. Hvis legen med høyest ranking er den som raskest skriver ut sykmeldinger så høres ikke det ut som et samfunnsgode, understreker Halvorsen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.