RV «Heincke» ankom Trondheim i går, etter å ha vært på «tokt» rundt omkring i Trondheimsfjorden. Flere lesere har vært nysgjerrig på hva dette skipet gjør i Trøndelag.

Kartlegger bunnen

Logistikksjef for skipene til Alfred Wegener-instituttet (AWI), Marius Hirsikorn, forteller at forskningsskipet«RV Heincke» er på vei til Svalbard, hvor de i sommerhalvåret holder på med marin- og polarforskning på vegne av den tyske staten.

Stein Ørjan Nilsen ved Norsk Polarinstitutt bekrefter at fartøyet skal til Svalbard for å ta prøver av havbunnen.

- Bunnen skal kartlegges ved hjelp av forskjellige instrumenter. De skal gjøre undersøkelser med hensyn til klimaendringene, sier Nilsen.

Kaster loss

- Fartøyet er på sjøen i mer enn 250 dager i året, med en gruppe på opptil tolv forskere om bord, kan Hirsikorn fortelle.

RV «Heincke» opererer vanligvis i Nordsjøen og i Nord-Atlanteren. I sommermånedene er fartøyet på forskjellige ekspedisjoner i Nordsjøen og besøker både fastlands-Norge og Svalbard.

- I morgen kaster de loss og setter kursen mot Tromsø. Neste tur blir med en ny forskningsgruppe, sier Hirsikorn.

Vitenskapelig forskning

RV «Heincke» er det nest største skipet i AWI-flåten.

- Det blir brukt av nasjonale og internasjonale havforskere for biologiske, geofaglig og hydrografiske forskningsprosjekter, sier Hirsikorn.

Han forteller at fartøyet er utstyrt med to kraner, en A-Boom, fire trommel-vinsjer, et omfattende utvalg av vitenskapelige instrumenter og systemer for databehandling.

RV «Heincke» er oppkalt etter Friedrich Heincke. Det var mannen som grunnla «Royal Biological Institute Helgoland». Det ble opprinnelig grunnlagt i 1892, og ble en del av Alfred Wegener-instituttet i 1998.

RV «Polarstern» er også en del av AWI-flåten og ligger for tiden vest for Svalbard.