- Det er så rent her. Hva dere enn gjør, så gjør dere det riktig, sier Ken Brown.

- Og jeg føler meg så trygg her. Jeg føler ikke at jeg trenger å blåholde på pengeboken, skyter konen Carolyn inn.

De to autralienerene er på en lengre ferietur rundt omkring i Norge og Europa. De kom med toget for et par timer siden og utnytter nå tiden som best de kan før de drar sørover med Hurtigruten allerede neste dag.

Norsk mat

- Vi skal en tur for å se på Nidarosdomen nå, også skal vi se oss mer rundt i byen. Etter hvert satser vi på å finne en restaurant hvor vi kan spise litt tradisjonell norsk mat, for det har vi ikke vært borti så langt på turen. Og om vi rekker det før vi drar videre i morgen blir det en tur på Munkholmen.

Etter noen minutters gange ser paret Nidarosdomen for første gang.

- Dette er helt fenomenalt! Vi ser ikke slikt som dette i Australia, utbryter Carolyn Brown. Ken gjør som de fleste som ser Nidarosdomen for første gang. Han tar bilder av Vestfronten.

Halvveis ned i Nordre gate står to finske jenter og ser på et kart.

- Vi leter etter en restaurant å spise på. Og vi ser også etter severdigheter vi kan dra å se på. Vi skal i hvert fall opp og se på festningen, og om vi har tid kan det være vi tar turen innom noen museer, sier Marika Päällysaho.

Bedre vær enn Finland

Hun og Sivi Aalto er en snartur innom byen på vei til et hestetreff på Hjerkinn. Førsteinntrykket er godt, selv om været ikke er det beste.

- Det så ut som om det skulle bli skikkelig ille da vi sjekket varslet hjemmefra, så jeg er kjempefornøyd med været også, sier Sivi.

- Sammenlignet med Finland er dette veldig bra. Det har regnet så mye i Finland i sommer, så det er godt å komme unna det, skyter Marika inn før de to legger av gårde til

Tilbake på Bakklandet kommer Anthony Clement og Julie Postollec fra Frankrike gående over elven.

- Vi har sett mye av sentralstasjonen ettersom vi kom hit i dag og skal videre til Lofoten i morgen, sier Anthony med et smil.

Liten by

- Også har vi vært og sett statuen på torget og Nidarosdomen. Nå står Bakklandet for tur ettersom guiden vår anbefalte det, fortsetter han.

Julie mener noe av det beste med Trondheim er størrelsen på sentrum.

- Til Norge å være er det en stor by, men sentrum er lite og fint.

- Byen er liten nok til at du kan se deg rundt til fots, noe som er godt når været er såpass bra og byen så fin, avslutter Anthony.

Fenomenalt: Som så mange andre turister som ser Nidarosdomen for første gang må bildet selvsagt tas, også når du kommer fra Australia. Carolyn Brown beskriver den som fenomenal. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan
Liten by: – En av de store fordelene til Trondheim er at byen ikke er større enn at en kan se seg rundt til fots, mener Anthony Clement fra Frankrike. Han er her sammen med Julie Postollec. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan
Småforvirret: Kartet er godt å ha når en er i Trondheim for første gang og skal ha seg middag. Marika Pääl(t.v.) og Sivi Aalto fra Finland er innom byen på veien til Hjerkinn. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan
Fantastisk: Det australske paret Ken og Carolyn Brown er på rundtur i Norge, og er tydelig imponert over Trondheim. – Det er så rent her. Hva dere nå enn gjør, så gjør dere det rett, mener Ken. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan