– Det var et slag i magen å få vite han var løslatt, sier Cecilie Nygård (27).

Ble ikke varslet

Vi møter datteren til Inger Lise Bakken i rekkehuset på Angelltrøa. I dette nabolaget forfulgte og trakasserte mannen familien, samtidig som han sakte, men sikkert forgiftet Cecilies mor til hun døde.

Den 29. mai ble drapsmannen løslatt etter 14 år i fengsel. De pårørende fikk ikke beskjed om løslatelsen før i slutten av juni.

– Jeg hadde jo regnet det som en selvfølge at vi skulle få vite det på forhånd. Det kom som et sjokk, og jeg hadde ingen tid til å forberede meg. Jeg hadde aldri trodd at det skulle skje så fort. Vi er overrasket og lei oss over behandlingen vi har fått.

Lovbrudd

Lederen for Stine Sofies Stiftelse reagerer meget sterkt på Kriminalomsorgens sene varsling.

– Dette går bare ikke an! Det er et direkte lovbrudd, og det viser at de ikke prioriterer å varsle pårørende, sier Ada Sofie Austegard.

Hun mener det er spesielt alvorlig med tanke på hvilken type sak det gjelder.

– Jeg synes ikke det holder med en enkel beklagelse en måned i etterkant. Her bør det skje en kraftig reaksjon. Vi vil se på hva vi kan gjøre med denne saken. Det må snart få konsekvenser at Kriminalomsorgen ikke følger norsk lov.

Stiftelsen kjenner problemstillingen svært godt.

–Vi mottar flere henvendelser fra etterlatte og pårørende som eksempelvis har sett brorens drapsmann på fest uten å vite at han var løslatt. Noen ønsker ikke å vite noe om løslatelsene, men mange ønsker det.

Fengselet beklager

Lovendringen om varsling ble innført i juni i år. Den kom blant annet som følge av Baneheia-saken, der de pårørende gjennom media påpekte hvor belastende det er for pårørende og ofre å ikke vite når den dømte er ute på permisjon. Stine Sofies Stiftelse har kjempet for lovendringen, og fått et samlet politisk miljø med seg.

– Dette er nå en SKAL-regel, ikke en BØR-regel, sier Austegard.

Leder Are Høidal i Halden fengsel beklager overfor de pårørende, og sier det var en misforståelse som førte til det sene varselet.

– Siden beslutningen om løslatelse ikke lå på vårt bord, trodde vi ikke at vi hadde ansvar for å sende det ut. Men slik var det altså ikke. Det har vært en misforståelse mellom oss på lokalt nivå og beslutningstakerne. Jeg har forståelse for at de pårørende reagerer, sier han.