Måker kan være sta og innpåslitne, og de finnes i hundretall i Midtbyen og på Solsiden i Trondheim. Det fører til at restaurantene som har uteservering må være kreativ for å unngå at uønskede flyvende gjester kommer på besøk.

Daglig leder Vegard Fagerheim ved Egon i Prinsenkrysset forteller at de har festet tynne tråder på kryss og tvers over uteserveringen, nettopp for å unngå måkene.

- De er ivrige, men vi merker at det blir mindre plagsomt når vi har disse trådene opp. De blir skeptiske og ser på det som en slags hindring, sier han.

- Frekkere og frekkere

Det er tredje året på rad at Egon-restauranten må ty til dette hinderet for å stoppe måkene fra å angripe gjesters mat.

- Dette er et stort problem for hele Midtbyen og rekka med restauranter på Solsiden at måkene er så innpåslitne. De blir frekkere og frekkere dess lenger ut på sommeren man kommer, sier Fagerheim.

Selv om trådtrikset fungerer til en viss grad, er det fremdeles mange måker som er til sjenanse for gjestene.

- Vi har prøvd det meste, alt fra plastslanger til tråd, men jeg tror dette er et evigvarende problem. Vi har laget ny biff til gjestene fordi den har forsvunnet opp i lufta, sier Fagerheim.

- Vil heller sitte inne

Han merker at gjestene synes det er irriterende, og de ansatte synes det er frustrerende at gjester ikke får spise i fred.

- Jeg skjønner at de ikke makter å spise ute. De vil heller sitte inne fordi det blir så plagsomt i perioder, sier Fagerheim.

Han forteller at det ikke er fare for at de setter seg fast siden det er store rom mellom trådene.

Daglig leder Øyvind Hakkebo ved Café Løkka fikk tips fra flere gjester om at de måtte sette opp tråder for å holde måkene unna.

- Vi satte det opp under en dugnad i starten av uteserveringssesongen. Det har ikke hjulpet så godt som vi har håpet, sier han.

- Har knekt koden

Han mener det har blitt litt bedre, men fortsatt er måkene innpåslitne.

- Kundene setter i det minste pris på at vi har gjort en innsats, men nå har vi ikke flere triks. Vi får heller være mer på hugget og fjerne matrester raskere fra bordene. Servitørene får følge litt ekstra med, sier han.

Dessuten tror Hakkebo at måkene har skjønt at trådene ikke gjør dem noe.

- Det var lettere å se i starten at det hadde effekt. Nå tror jeg de har knekt koden og skjønt greia, sier han, og forteller at det har vært en knallsommer med tanke på uteserveringen, noe også måkene har vært enig i.

Egon i Prinsenkrysset forteller at måkene blir stadig frekkere. Foto: camilla kilnes
Måkene lar seg ikke stoppe så lett, og trådene har ikke fungert 100 prosent. Foto: camilla kilnes
Utestedet Café Løkka ble tipset om tråd over uteserveringen av gjester. Foto: café løkka