- Dette er noe vi gjerne skulle ha ugjort. Det er både uheldig og dumt, men det er ikke veldig dramatisk, sier Jon Magnussen, prodekan for masterutdanningen ved NTNU.

Det var VG som først omtalte eksamenstabben som skjedde onsdag.

- Jeg satt på seminar i Oslo, da jeg plutselig oppdaget at det kokte på mobilen, forteller Magnussen.

Fasit i tittel

Rundt 120 studenter på tredje året ved medisin satt med sin årlige eksamensoppgave da feilen ble oppdaget.

- Denne eksamenen er delt i to deler, en del består av 115 flervalgsoppgaver, mens den andre delen består av kortsvaroppgaver hvor studentene svarer på ulike problemstillinger. Flervalgsoppgavene teller 60 prosent av besvarelsen, forklarer Magnussen.

Det var på flervalgsdelen feilen hadde skjedd. Her er det hentet oppgaver fra en database, og oppgavene var utstyrt med en tittel.

- Av og til vil det være mulig ut fra tittelen å skjønne hva som er riktig svar. Derfor skal tittelen fjernes. Ved en glipp hadde ikke det skjedd. På anslagsvis 20 av oppgavene var det derfor mulig å skjønne hva som var riktig svar, sier Magnussen.

Han sier at årsaken er en menneskelig feil.

- Dette er selvsagt beklagelig, vi legger oss helt flate, sier han.

Magnussen sier de aldri har opplevd en lignende eksamenstabbe, og at de nå skal gå grundig gjennom sine rutiner for å forhindre at noe slikt skjer igjen.

Møte med tillitsvalgte

Alle studentene er varslet om feilen, og NTNU har vært i kontakt med studentenes tillitsvalgte. Magnussen sier det skal være et nytt møte med tillitsvalgte torsdag formiddag.

- Vi skal informere studentene om det som har skjedd. Så har vi en eksamenskommisjon som må gå gjennom dette og komme frem til en løsning. Dette oppleves som veldig dramatisk for studentene. De lurer på hva som har skjedd, og hvilke konsekvenser dette får. Men vi opplever det ikke som så dramatisk, sier Magnussen.

- Blir studentene nødt til å gjennomføre en ny eksamen?

- Nei. Uansett hva vi lander på, så vil det være et godt grunnlag for å sensurere eksamenen, selv om vi må ta ut disse spørsmålene. Det er viktig for oss å finne en løsning som gjør at studentene ikke blir skadelidende, sier Magnussen.

Onsdagens eksamen var en helårseksamen for tredjeårsstudentene, og studentene får bestått eller ikke bestått. For å bestå, må studentene ha riktig svar på 65 prosent av oppgavene.

Tillitsvalgt for fakultetet, Inga Rygg, sier til VG at studentene er usikre og bekymret for hva som skjer nå.

– Et alternativ er å fjerne spørsmålene som sto med fasit. Det er en ganske stor andel av eksamenssettet. For noen kan det bety forskjellen mellom stryk og bestått, sier hun til VG.

Beklager: Jon Magnussen beklager tabben som førte til at medisinstudenter kunne lese seg frem til svaret på noen av eksamensoppgavene. Foto: Glen Musk