Det skinner fortsatt av brukte gifteringer. Gullsmedmester Svein Rune Torsteinson ved Gullgalleriet fyller nevene med mange slike. Tenk om ringene kunne fortelle sin historie om gammel kjærlighet og brutte ekteskap.

- Vi får inn gifteringer som er arvegods og ringer etter samlivsbrudd. Du kan selge det og få smeltepris for det. Noen vil også lage noe annet av gifteringene, sier Torsteinson.

Gullsmedmesteren forstår at det er samlivsbrudd når kundene kommer med de gamle gifteringene.

- Det skjønner vi når de kommer innom. De kan fortelle at dette er etter et samlivsbrudd og de ikke vil ha mere med det å gjøre. Eller de spør om vi kjøper gull. De vil bli kvitt det, få pengene og bli ferdig med det, sier gullsmedmesteren. Han holder til like ved Ravnkloa.

Lenger oppe i Midtbyen, hos Gullsmed Møller, har de lignende erfaringer. Men ingen god oversikt over hvor mange kunder som kommer med sine brukte gifteringer.

- Det er vanskelig å si hvor mange, understreker Bjarne Møller.

- Det vanlige er at de vil kvitte seg med ringene og få pengene det representerer. Andre kommer innom med gifteringene fra besteforeldrene, og vil bygge dem om til et smykke. Mange mister besteforeldrene sine tidlig og vil sikre seg et godt minne, forteller Møller.

Men det mest ekstreme er han som kom innom og spurte meg:

- Tar du ut graveringer i ringene?

- Ja, det gjør jeg, svarte jeg.

- Da synes jeg vi skal gjøre en avtale, sa kunden.

- Ja, hva er avtalen?, spurte jeg.

- Du tar ut graveringene her, så kommer jeg innom med kjæresten min i neste uke. Da skal jeg forlove meg og trenger bare at du endrer målene på ringen. Men du må ikke si noe om det er gamle gifteringer jeg benytter, sa kunden.

- Det finnes gjenbruk, humrer gullsmeden.

Arv

Hos Gullgalleriet er det ikke så veldig ofte at de mottar gifteringer etter samlivsbrudd. Der er arv av gifteringer den største gjenbruken av gull.

- Noen har brukt gifteringene ganske langt bak i tid, så i nye parforhold ønsker de å benytte besteforeldrene sine gifteringer og spør om vi kan lage nye gifteringer til dem. Det kan vi gjøre, sier gullsmedmester Wenche Malvik.

Men de har også noen unntak.

- Vi har laget en inskripsjon, slik at eieren kan ha brukt dem både én og to ganger tidligere, sier Wenche.

Og enkelte har tydeligvis ødelagt gifteringene i kampens hete.

- Vi har fått gifteringer som har vært klipt i stykker. Noen har kommet med åtte biter og lurt på om vi kan lodde dem sammen igjen, bekrefter Svein Rune.

Gullprisen styrer

Nye gifteringer kan variere mye i pris hos gullsmedene, alt fra 4-5000 kr og opp til 40- 50.000 kr.  Men å kjøpe brukte gullringer styres av vekta og prisen på gull.

- Det går gjerne i bølgedaler, men når gullprisen er høy så skjer det noe i markedet. Da tror jeg at noen som har gullringer liggende realiserer det og gjør det om til penger, sier gullsmed Bjarne Møller.

Han mener at vi er inne i en periode nå hvor folk selger mye fordi gullprisen er veldig høy. Men gullsmeden forklarer at det var en periode hvor det var lite salg, da var det vanligere å smelte om gull for kundene.

- Gullprisen justeres på Børsen hver dag, men da må de være klar over at det er fintgullprisen som står der da. Det er lite fintgull folk har. Det er som regel 14 karat og da er du nede i 58.5 % rent gull, understreker Møller.

Gullsmed Torsteinson understreker at kundene ikke kan forvente å få igjen det samme som de kjøpte dem for.

- Når du leverer inn gullet så må du begynne prosessen på nytt. Da er det klart at verdien som er lagt i det med arbeid, kostnader, lønn og moms. De kostnadene får vi ikke igjen. Så da er materialet igjen. Da går det på vekt, sier Svein Rune.

Mange brukte gifteringer

Et søk på Finn.no viser at det er mange brukte gifteringer i omløp:

«Enkel gullring selges. Har vært brukt i ca 3 år, må omgjøres litt for den som skal bruke den igjen. ;-)». Eller en annen variant:

«Gullringer på 7.9 og 7.7 gr inskripsjon kan fjernes hos gullsmed. »

I kirkebryllup blir det høytidelig sagt: Til døden skiller oss ad... Men statistisk sett viser det seg at nærmere 40 prosent av alle ektepar skiller seg i Norge.

- Folk har forskjellige grader av følelser til det, noen skal bare ha en giftering, mens andre er veldig grundige i valget. Det gjenspeiler seg kanskje hvis det skjærer seg også, sier Bjarne Mølller. Gullsmeden mener at det er godt at kunder kommer med de brukte gullringenen istedet for at de hiver dem i søpla eller samler dem i en metallboks.

- Det som er viktig er å si at rundt 50 prosent av gullet som er i verden i dag er resirkulert. Det er viktig at folk aktiverer det gullet de har, for det utvinnes ikke nok fra gullforekomstene i verden, understreker gullsmeden.

Gullsmed Bjarne Møller i verkstedet hos Gullsmed Møller. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Ti døden skiller oss ad... Brukte gifteringer hos Gullgalleriet. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Gullsmedmester Wenche Malvik hos Gullgalleriet gransker en brukt gullring. Foto: Håvard Haugseth Jensen