Tirsdag vedtok formannskapet i Trondheim kommune salget av eiendommen Østre Tømmerdal i Bymarka.

Etter at det i 2014 ikke lyktes kommunen å finne en egnet kjøper, ble det opprinnelig vedtatt at bygningene på eiendommen skulle rives. Siden har man ventet på penger til rivingsarbeidet. Ett år på overtid, og like før arbeidet skulle starte, dukket Klæbu-selskapet Power, Recovery i Tilfriskning opp.

På en og en halv måned ble status i saken endret fra rivning til salg. Nå får foreningen kjøpe 4,2 mål av den totalt 97 dekar store Bymarka-eiendommen til 10 000 kroner.

Det første prosjektet

- Jeg sitter med en veldig god følelse. Kommunen har gjort en kjempeinnsats og må ha levert tidenes raskeste saksbehandling. Nå vil vi etablere et tilbud både for rusavhengige, deres barn og andre pårørende, sier daglig leder i Recovery, Ann-Mari Romul.

Foreningen ble startet like før sommeren, og består i dag av to personer. Men flere er på vei inn i styret, og det jobbes samtidig med å få på plass en rekke samarbeidspartnere og sponsorer.

Nå vil eiendommen i Bymarka bli foreningens første og største prosjekt. Dyrking av mat, restaurering av bygninger, dyrehold og nærhet til naturen er bare noe av det de ønsker å tilby brukerne. Eiendommen skal bli en arena hvor rusavhengige skal få rehabilitering gjennom aktiviteter, arbeid og fellesskap etter endt behandling.

Julefeiring og arbeidsliv

Romul mener behovet for et slikt tilbud er svært stort i Trondheim, og vil tilby et bredt spekter av tilbud for brukerne av eiendommen.

- Målet er å få til et møtested der man skal kunne få en sosial omgangskrets, kunne feire jul og få trening i å komme tilbake til arbeidslivet. Vi er tydelige på at dette ikke er et sted for behandling av rusavhengighet, men mer et sted der man kan få rekreasjon og få hjelp til å komme tilbake til dagliglivet. Man kan ikke være ruset eller ruse seg her, forklarer Romul.

Kort ventetid

Foreningen håper å kunne starte opp restaureringen av eiendommen og ta imot folk like over nyttår. I tillegg planlegges det et anneks som skal fungere som kontor, samtalested og lager. Det vil ikke bo folk på eiendommen fast.

Målet for foreningen er på sikt å kunne ha omkring ti personer i arbeidstrening på Østre Tømmerdal, som ligger en kilometer nord for Kobberdammen.

- Og her skal det ikke være lange ventelister for å komme inn. Vil man inn, så skal man få lov mens motivasjonen til å starte på nytt fremdeles er der, sier Romul.

En rekke begrensninger

Rådgiver i Trondheim kommune, Åge Singsaas, forteller at kommunen jobbet i mange år med å finne en bruker til eiendommen. Han er glad for at Recovery dukket opp i siste liten før rivningen skulle starte.

- Det er fint å kunne tilby eiendommen til et så godt formål. Jeg håper de lykkes med prosjektet, sier Singsaas.

Han forklarer at årsaken til den lave prisen, er de strenge begrensningene som følger med eiendommen. Både tilbakefallsrett og forpliktelser er deler av avtalen.

I tillegg er kommunen pliktig til å selge til lag eller foreninger. Det er heller ikke tillatt med beboelse på eiendommen.

- Kjøper må sette i stand bygningene på eiendommen. I tillegg har kommunen forkjøpsrett til samme pris dersom avtalen ikke følges eller det er ønskelig å selge eiendommen igjen.

Eiendommen ligger ca 1 kilometer nord for Kobberdammen i Bymarka. Foto: Google maps
Prisen på den 4,2 mål store Bymarka-eiendommen er satt til 10 000 kroner. Foto: TERJE SVAAN