15. februar 2012 slo politiet til flere steder i Trondheim i jakten på mennene bak nettforumet Anabolic Forums. En 43 år gammel mann var blant 15 personer som ble tatt i aksjonene den dagen.

I forrige uke ble mannen dømt i Sør-Trøndelag tingrett. 43-åringen tilsto å ha oppbevart og solgt doping, besittelse av metamfetamin, forfalskning av dokumenter og uaktsomt heleri ved flere anledninger. Mannen slipper å sone en dag i fengsel, etter at det tok 3,5 år fra han ble pågrepet, til saken kom opp for domstolen.

Ikke heldig

- Hovedfokus i etterforskningen har vært hovedmennene, men 43-åringen skulle vært dømt tidligere. Det er ikke heldig at det har tatt så langt tid, sier politiadvokat Erlend Hjulstad Nilsen til adressa.no.

Operasjon Gilde er den største dopingsaken i Norge. Våren 2014 ble sju menn dømt i tingretten. Samtlige anket og i januar i år avgjorde Frostating lagmannsrett at fire trøndere var hovedmennene bak et dopingnettverk i Trondheim. Til sammen fikk mennene fengselsdommer på over 21 år. Aktoratet mente at dommene ikke var strenge nok og anket til Høyesterett. Anket gjorde også flere av mennene. I april satte Høyesterett punktum for saken, da ankene ble avvist.

- Min klient har hele tiden vært klar på at han ikke har vært en del av noe organisert nettverk, sier 43-åringens forsvarer, advokat Andreas Heldal, til adressa.no.

Fikk penger fra Kypros

Ifølge dommen har imidlertid mannen erkjent flere kriminelle forhold på vegne av hovedmennene. Han skal blant annet ha fungert som mellommann i pengetransaksjoner, oppgaver som han ved en anledning fikk 100 000 kroner i kontanter for.

- Det har vært vanskelig å si noe klart om tilknytningen han har hatt til hovedgruppen, sier politiadvokat Hjulstad Nilsen.

Ved en anledning sendte en av hovedmennene 200 000 kroner til 43-åringen fra en konto på Kypros. Pengene gikk gjennom en mellommann før den endte opp hos 43-åringen med påskriften «betaling for Nissan Skyline». Pengene stammet fra hovedmannens omfattende dopingsalg.

Oppbevarte doping

43-åringen har erkjent at han solgte doping til flere personer mellom 2006 og 2012.

Da 43-åringen ble pågrepet i 2012 var han i besittelse av konvolutter med penger. Politiet beslagla 23 000 hjemme hos ham. I tillegg oppbevarte han store mengder doping. Fra dommen i Sør-Trøndelag tingrett går det frem at det dreier seg om nok doping til et sammenhengende misbruk imellom 12 og 16 år. En mindre mengde metamfetamin ble også funnet hos mannen.

I dommen går det frem at den lange etterforskningstiden gjør at store deler av straffen skal gjøres betinget.

- Det har tatt uakseptabelt lang tid å få saken pådømt. Retten har lagt vekt på dette, sier Andreas Heldal.

Straffeforslaget fra aktor var på ett år og fem måneder, noe forsvarer Heldal og domstolen sa seg enig i. Seks måneder ble gjort ubetinget, en periode som ble ansett som ferdigsonet ettersom 43-åringen satt 174 dager i varetekt i 2012, blant annet to måneder i fullstendig isolasjon.

LES KOMMENTAR: Men ofrene ser vi ikke

Dermed var 43-åringen i praksis en fri mann.

- Han er lettet over å bli ferdig med saken, sier forsvarer Heldal.

Totalt har 131 personer over hele landet vært siktet i Operasjon Gilde. Så langt har 43 av dem blitt domfelt, mens 15 har blitt ilagt forelegg. 58 av sakene er henlagt. Operasjon Gilde etterforskes fortsatt.