- Mandag kjørte jeg båt fra Rica Nidelven, opp kanalen, og bort til Skansen. I løpet av den korte turen så jeg tre personer som badet ved havneanleggene på strekningen. Dette er en livsfarlig lek, sier daglig leder i Båtforeningen i Trondheim, Dag Terje Strømsnes.

- Kan få støt

Strømsnes forsikret seg om at alle kom seg trygt opp av vannet, men advarer sterkt mot badingen. Det er ikke badingen i seg selv han reagerer på, men at den finner sted ved havneanleggene og småbåthavnene i blant annet Kanalen og Nidelva.

- Å bade i havneanlegg er livsfarlig. Man kan få strømstøt som kan få fatale følger. Er det strømlekkasje fra en båt, kan strømmen gå gjennom vannet, via dem som bader og ned til jorden. Da kan i verste fall liv gå tapt, forkarer Strømsnes.

Han legger til at det kalde vannet ikke gjør saken bedre.

- Når man hopper ut i kaldt vann får man et sjokk. Får man i tillegg et elektrisk støt, kan resultatet være fatalt, sier Strømsnes.

Kjettinger i vannet

Det ligger ifølge Strømsnes også trosser ved havneanleggene som man kan skade seg på.

- Trossene ligger i vannet og kan være vanskelig å se til tider på grunn av grums. En av baderne jeg så mens jeg kjørte båten, hoppet fra kaikanten og havnet rett bak havneanlegget. Der går det trosser i form av kjetting. Det er et under at han ikke hoppet på en av disse. Herlighet han hadde flaks, tenkte jeg, sier Strømsnes.

Facebook-trend

Lederen for Båtforening mener badingen har sammenheng med Facebook-trenden vinterbading, hvor man utfordrer venner til å bade i kaldt vann. Hvis man ikke godtar utfordringen innen 24 timer, blir man skyldig den som utfordrer.

- Jeg har kjørt her mange ganger, og aldri sett noen bade her. Plutselig er det tre personer som hopper i sjøen bare på den korte turen mellom Rica Nidelven og Skansen. Det kan virke som at det har noe med denne trenden å gjøre, sier Strømsnes.

Livredningspresidenten advarer

Også Presidenten i Norges Livredningsselskap, Gard A. Bjørnstad, maner til forsiktighet når folk utfordrer hverandre til vinterbad.

- Jeg har selv tatt et vinterbad og prøvd å komme meg opp på en halvmeter høy brygge etter halvannet minutts bad. Det viste seg å være umulig, sier Bjørnstad til rbnett.