Åtte av de innsatte har hatt stor suksess i elevbedriften med det treffende navnet «Most Wanted». Bedriften produserer og selger sølvkjeder.- Å få til noe har veldig mye å si for en som sitter inne og aldri har fått til noe fornuftig, sier daglig leder Synnøve.Rundt bordet der lenkene settes sammen er de ansatte enige om at elevbedriften, som ble startet i oktober, har vært en suksess.

Selv om de ikke har drevet markedsføring har de fått en rekke bestillinger fra folk som har hørt om de flotte kjedene som kalles Kongekjede.- Det blir nok mange av disse under juletrærne i år. Men nå har vi fått så mange bestillinger at vi ikke rekker flere før jul, forteller Synnøve fornøyd mens hennes ansatte jobber for fullt.

De er så ivrige at de nå har fått tillatelse til å ta med verktøy og sølv inn på cellene sine, slik at de kan produsere på fritida også.

Røverpriser

Kvaliteten på smykkene er bra, men kanskje skyldes også litt av salgssukssen «røverpriser».- Vi har lagt oss på en pris et par hundre kroner under butikkpris, sier Erik - en av de ansatte som setter sammen smykkene. Da Adresseavisen var på besøk jobbet han med et kjempetykt halskjede.- Kundene får det slik de vil. Prisen regner vi ut etter vekt, forteller Erik.I februar håper elevene å få delta på en stor utstilling i Trondheim Spektrum, der elevbedrifter fra hele Sør-Trøndelag skal vise frem sine produkter. Utfordringene er imidlertid litt andre enn for vanlige bedrifter.

For å kunne delta på messen er nemlig de ansatte i «Most Wanted» avhengig av å få permisjon fra fengselet.

Registrert i Brønnøysund

Elevbedriften er registrert i Brønnøysundregistrene, har revisor, logo, hjemmeside - alt det som en vanlig bedrift har. De ansatte er innsatte som deltar i fengselets skoletilbud.- Veldig mange innsatte har aldri fått være kreative, aldri fått skapt noe selv. Her får de se at de kan, påpeker inspektør Nils Killingberg. Det underliggende målet er å forhindre nye kriminelle handlinger ved å vise at de kan skape en levevei selv.- Å sitte på cella hele dagen er definitivt ikke måten å behandle de som har begått kriminalitet. De må isteden lære å fungere i samfunnet, mener fengselsinspektøren.Lærer Anniken Sund er svært så fornøyd med sine elever.- De har selv bestemt hvilket produkt de skulle satse på, og har stått på hardt. Det er flott når de oppdager hvilket potensial de har, sier læreren.Bedriften har knyttet til seg en egen mentor fra næringslivet. Han gir råd og følger opp forretningsdriften.- Det er kjempeartig å se iveren, og de har vist god forretningssans ved å velge et produkt som selger godt, sier mentor Morten Flenstad. Han er selvstendig næringsdrivende.

Intet svinn

En utfordring gjenstår imidlertid; hva skal skje med overskuddet? De ansatte håper de både kan få en liten skjerv selv, og at deler kan gå til sosiale tiltak i fengselet.- Dere er ikke plaget med svinn da?- Å nei, forsikrer daglig leder Synnøve. Bedriften har rutiner for å unngå slikt, men aller viktigst er de ansattes holdning.- Alle er så motiverte, så det problemet har vi ikke, avslutter hun.

Daglig leder Synnøve og ansatt Erik gjør seg stor flid for at sølvsmykkene skal bli så pene som mulig. Foto: Kjell A. Olsen