Det har blitt en av de merkelige hverdagshendelsene som ofte skjer når hunden min Harald hører en brannbil eller politibil i utrykning. Harald er nemlig en fire år gammel hund av rasen toller retriever som de siste årene har latt seg påvirke av nødetatene.

Se videoen av Harald øverst i artikkelen.

- Men hvorfor uler hunden til sirener?

- Det er veldig vanlig at høye, intense lyder av en viss varighet får hunder til å reagere, sier Turid Buvik, atferdsterapeut og eier av Trondheim hundeskole.

Atferdsterapeuten forklarer at noen hunder reagerer på langvarige lyder for eksempel piano eller fløyte, mens andre altså lar seg påvirke av sirener.

Forskjellige lyder

Hunder får ikke samme reaksjon av kortvarige lyder som trompetstøt.

- Langvarige toner som kommer fra korpsmusikk kan også føre til at en hund bjeffer eller uler. Så sånn sett er vi midt i høysesongen for den slags reaksjoner fra hundene, legger Buvik til.

Atferdsterapeuten forklarer at dette er et fenomen som vanligvis kommer med unge hunder, men som kan fortsette livet ut. Enkelte teorier har gått ut på at hundene som tidligere flokkdyr lar seg trigge av gamle instinkter. Dette er ikke en teori som de  umiddelbart støtter ved hundeskolen.

Vi vet også at hunder hører både bedre og et bredere spekter av lyder enn oss mennesker, slik at de også reagerer sterkere på høye lyder. Noen uler rett og slett fordi det blir litt voldsomt, mener Buvik.

Belønning

- Det er også vanlig at fliring eller annen påvirkning oppfattes som en slags belønning fra hundeierne. Det bekrefter at hunden gjør noe riktig.

Men for å komme tilbake til spørsmålet hva det egentlig kommer av, det kan ikke atferdsterapeuten gi et endelig svar på.

- Vi vet jo ikke eksakt hva som foregår i hodet på hundene, sier Buvik.