I sin første tale som partileder brukte Jonas Gahr Støre mye tid på de store sakene. Han snakket om klimavennlige løsninger, økt satsing på kunnskap og fellesskapsløsninger som utjevner forskjeller.

Han pekte også på at velgerne fortsatt har tillitt til at partiet kan styre, men at helheten forsvinner i alle sakene. Svaret er å gi velgerne «fortellingen om Norge». Partiet skal fortelle hvor vi kommer fra for å skape trygghet for veien videre.

– Økt trygghet er det som har skapt vilje til omstilling, sa partilederen til landsmøtet.

Han trakk så frem noen av de store utfordringene Norge og verden står overfor fremover.

Utjevne forskjeller

Den ene er Norge står foran en formidabel befolkningsvekst, og Støre mener det må politikk på sitt beste for å møte denne veksten. Som også vil innebære økonomisk vekst.

– Vi skal ha en visjon og politikk for veksten som ikke skaper nye forskjeller mellom mennesker eller mellom by og land, oppsummerte han.

Klima

En annen stor utfordring er klima. Støre mener at klima ikke kan forstås som en sak men en ramme rundt alle saker.

– Derfor setter vi nå ned et klimapanel som skal utfordre oss og komme med nye forslag, sa han og røpet at partiet vil bruke oljefondet til å investere mer i klimavennlig teknologi.

Det tredje store området er kunnskap. Norge er en kunnskapsnasjon, mener Støre. Samtidig minnet han om at kunnskap er mer enn mastergrader og Phd, og viste til at Norge er verdensledende innenfor tradisjonelle industriområder, for eksempel innefor verftsindustrien.

For når landet skal bygges, trenger man mer enn akademikere.

– Det er grunn til alvorlig bekymring for det store frafallet blant nøkkelfolkene Norge trenger når vi skal bygge landet: fagarbeiderne, sa Støre og la til.

– Hadde vi sett et lignende frafall innen medisin hadde vi for lengst slått alarm.

Skal si fra om feil

Frem mot stortingsvalget i 2017 lovet Støre en tøff men ansvarlig opposisjonsparti.

– Men vi skal si klart i fra når vi er uenige. Og vi skal komme med et alternativ som er bedre.

Samtidig minnet han opp at det kun er hardt arbeid som vil få partiet tilbake i regjeringskontorene.

– Dagens regjering vil gjøre feil, men det er ikke deres feil vi skal vinne valget på. Vi skal vinne valget på at våre løsninger er bedre, formanet Støre.

Og løsningen?

– Vi skaper mer når vi fordeler rettferdig, sa den ferske partilederen.