- Vi ønsker oss tilbake til Djupvika. Det har kommet noen andre forslag opp gjennom årene, men ingen av disse har vært gjennomførbare, sier nestleder Thore K. Aalberg i Trøndelag naturistforening til Adresseavisen.

Frem til høsten 2007 kunne trønderske naturister kaste klærne på stranda i Djupvika på Lade. Etter over 28 år vedtok bystyret i Trondheim å avvikle naturiststranda, og i løpet av snart ti år er det enda ikke dukket opp noe nytt alternativ.

Naturistene tar nok en sommer opp kampen for å få bade naken i Djupvika igjen.

- Vrangforestillinger om naturister

Aalberg forklarer at naturistmiljøet er inkluderende og favner mange. Han forteller om et sosialt miljø der de integrerer folk som nødvendigvis ikke føler seg vel over alt.

foto
Nestleder Thore K. Aalberg i Trøndelag Naturistforening ønsker at Trondheim igjen skal få naturiststrand. Foto: Peter Breivik

- Folk som for eksempel sliter med vekta synes det er fint å kunne være naken og ikke bli glodd på. Det som er så trist er at det er så mange vrangforestillinger om naturister der ute.

Tror du at disse fordommene også preger dem om skal behandle dette politisk?

- Ja, det kan du godt si.

Ukomfortabel sak å fronte

Senest nå i juni sendte foreningen mail til flere politikere i Trondheim der de etterlyser et møte med kommunen. En av disse er varaordfører Hilde Opoku i MDG.

- Jeg har ikke erfart at det er noen fordommer som har styrt denne saken, men jeg vet at det er få politikere som føler seg komfortabel med å fronte saken, sier Opoku. Hun er enig i at det er synd at prosessen har tatt så lang tid.

foto
Varaordfører Hilde Opoku sier at MDG vil ta opp saken om fristrand i Trondheim i bystyret i forbindelse med ny friluftsplanen i september. Foto: Rune Petter Ness

Svein Otto Nilsen i Pensjonistpartiet har derimot arbeidet med denne saken i flere år. Nilsen er komitéleder i kultur-, idrett- og friluftslivskomiteen, og ser ikke noe problem med å fronte en sak som denne.

- Det er virkelig ikke en god nok grunn. De tror at det å støtte denne saken vil skremme bort velgere, men det er mange som ønsker dette. Det er ikke mange dagene i Trondheim hvor man kan sole seg, men Djupvika vest var mye brukt den gang, mener Nilsen.

foto
Svein Otto Nilsen i Pensjonistpartiet har fremmet naturistenes sak flere ganger de siste årene, så langt uten resultater. Foto: Morten Antonsen

Vil ikke stå på utstilling

Aalberg og de andre i Naturistforeningen og det som tidligere het Djupvika fristrandutvalg har i nesten ti år kjempet for å få tilbake et fristrandtilbud i Trondheim.

- Nærmeste fristrandområde er i Steinkjer. I tillegg har vi innesvømming i Steinkjer og på Stjørdal, men mange syntes det er langt å reise. Vi ønsker å finne noe i Trondheim også på vinterstid, men poenget er jo at vi skal ha en strand, sier Aalberg.

I tiden etter avviklingen av fristranden i Djupvika kom en badeplass ved Flakk opp som forslag. Naturistene mente at parkeringsmuligheter manglet, og pekte på at bussforbindelsene var dårlige. I tillegg var det innsyn både fra ferja og fra veien.

- Det er ikke sånn at naturister ønsker å stå på utstilling noe mer enn andre folk. Etter dette forslaget virker det ikke som om det er gjort noen ting for å finne en ny egnet plass. Vi har ikke hørt noe som helst, sier Aalberg.

Ny friluftsplan i bystyret

I september skal en ny friluftsplan opp i bystyret i Trondheim. Både Nilsen og Opoku mener dette vil være en naturlig anledning til å ta opp saken.

- Vi i MDG kan ta på oss å ta opp dette i bystyret i forbindelse med den nye friluftsplanen. Vi vil sette i gang prosessen igjen, og forslaget fra vår side kan være å ha et mål om et fristrandtilbud fra sommeren 2018, sier Opoku.

- Trondheim kommune er en kommune som gir et bredt tilbud, og naturistforeningen er en gruppe som har vært standhaftige og som også skal ivaretas, påpeker hun.

Nilsen mener det er viktig med et fristrandtilbud også i Trondheim, ikke bare for lokale naturister, men også for tilreisende turister som er på jakt etter fristrender.

- Dette er et gjentakende tema hver sommer, og så glemmer politikerne det så snart vi får på oss vinterklærne igjen. Det kan fremdeles gå i Djupvika, men da må man unngå nok en konflikt.