En stab på 30 NRK-medarbeidere hadde i går generalprøve på sørgegudstjenesten som tv-sendes direkte fra Nidarosdomen klokken 14 i dag.

Over 900 stoler vil være tilgjengelige for folk som ønsker å delta i gudstjenesten ledet av biskop Finn Wagle til minne om flomkatastrofens ofre i Sørøst-Asia. Så langt plassene rekker, vil alle ha adgang; det eneste som forlanges er at man er inne i kirken i god tid før kong Harald og hans følge kommer inn døren til nordre tverrskip. Kongen ledsages av statsminister Kjell Magne Bondevik, utenriksminister Jan Petersen og næringsminister Børge Brende.

Pyntet kirke

I tverrskipet vil kongen få øye på en hel vegg med barnetegninger laget av elever på skolene Kalvskinnet og Singsaker samt barn fra Domkirken, Barnas Hus og Midtbyen barnehager. Like ved er det satt frem et bord med bønnekort, hvor de som ønsker det kan skrive ned en bønn.

I tårnfoten er det etablert et minnested i form av et bord med 90 lys, tent til minne om døde eller savnede nordmenn. Under generalprøven i går leste Hilde Sirnes, sjømannsprest i Bangkok, en personlig utformet tekst på denne plassen i kirken.

Selvopplevd

Hun kom til Phuket i Thailand sammen med representanter for ambassaden få dager etter at stormen herjet området, og hun forteller hvordan hun opplevde å se ødeleggelsene på nært hold.

Også sykehusdiakon Anne Hirsch har deltatt i arbeidet i katastrofeområdet sammen med et team fra St. Olavs Hospital. Hun medvirker i gudstjenesten som bønneleser. Det samme gjør Sveinung Tennfjord, konstituert leder av Kirkens SOS, biskop Georg Müller fra Den katolske kirke og ungdomsarbeider Sigrun Skårberg.

Et niårig tamilsk tvillingpar vil også sette sitt preg på sørgegudstjenesten. De har laget et budskap om flomofrene, og det leses først på tamilsk av Aumgaran Ratneswaran. Deretter vil broren Sentoran formidle innholdet på norsk.

Sang og musikk

Blant mange medvirkende er domkantor Per Fr. Bonsaksen som før gudstjenesten starter spiller orgelkoraller på Wagnerorgelet. Ellers deltar alle tre kor tilknyttet kirken – domkoret, guttekoret og jentekoret. I tillegg vil Sonia Loinsworth spille musikk inspirert fra Østen på syngeskåler av kvarts.

Blant mange innbudte er en gruppe på 20 døve fra Trondheim. De vil sitte i vestskipet, hvor døveprest Per Walle vil fungere som tolk.

På vei ut fra gudstjenesten vil kong Harald stoppe i søndre tverrskip for å tenne et lys. Deretter vil alle som sitter i Østskipet ved høyalteret, kunne gjøre det samme. De som sitter i Vestskipet, vil kunne tenne lys ved Korsalteret.

Domprost Knut Andresen (t.v.), sjømannsprest Hilde Sirnes og NRKs innspillingsleder Finn Erichsen under gårsdagens generalprøve på sørgegudstjenesten. Foto: JENS SØRAA