Så langt er åtte spedbarn døde av en gruppe B streptokokkinfeksjon i Norge i år. Vanligvis dør bare mellom null og fire barn årlig av denne typen infeksjon, melder NTB. Folkehelseinstituttet sendte mandag ut en e-post til sykehusene i Norge der de varslet om den urovekkende utviklingen, også utenlandske sykehus vil varsles. St. Olavs Hospital er ikke rammet av dødsfallene.

- Jeg vet ikke om vi har gjort så mye for å unngå dette, sier Andreas Radke, smittevernoverlege ved St. Olav.

- Denne bakterien er en gjenganger, den lager noen sykdommer og dødsfall hvert år. Det som er bekymringsfullt, og grunnen til at helsemyndighetene har reagert, er at antallet dødsfall har økt, til tross for at antall syke barn er det samme, forklarer han, og mener det sannsynligvis er tilfeldig.

- Sannsynligvis er det bare statistisk uflaks. Men man må jo se etter om det er noe gjennomgående. Dødsfallene er spredt over hele Norge, så det er ikke noe lokalt, og det er umulig å si om vi har fått en mer sykdomsfremkallende stamme til landet.

- Bør foreldre ta noen forholdsregler?

- Nei, ikke i øyeblikket. Vi har faste rutiner for dette, og det er opp til jordmor og lege å vurdere om tiltak skal settes i gang.

Ikke tilfeldigheter

- Økningen er såpas stor at den ikke kan skyldes tilfeldigheter, opplyste direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

- Det er veldig alvorlig at vi til nå i år har registrert åtte dødsfall av denne bakterien. Vi vil derfor umiddelbart starte en gjennomgang av helsevesenets rutiner på dette området for å se om det er noe vi kan gjøre annerledes for å hindre fremtidige dødsfall relatert til denne bakterien, sier direktør Larsen.

Bare i Norge

- Så langt har vi ikke fått tilbakemelding om at andre land har opplevd den samme økningen som vi har sett i Norge. Dette kan enten skyldes at denne bakterien har forandret seg bare i Norge, eller det kan skyldes at vi har et bedre overvåkningsprogram enn de andre landene, sier Larsen.

Folkehelseinstituttet mener den aktuelle bakterien kan ha endret seg, noe som ikke er uvanlig.

- Bakterier forandrer seg stadig. Et eksempel på dette så vi for eksempel på 70-tallet, da vi fikk en kraftig økning i tilfeller av hjernehinnebetennelse her i landet, sier overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet.

- Kvinner som er bærere av bakterien vil normalt ikke merke noen symptomer. Symptomene hos spedbarna er ofte feber, slapphet og generelt dårlig allmenntilstand. Helsepersonell vil nå være spesielt oppmerksomme på disse symptomene, sier Blystad, som opplyser at kvinner som føder for tidlig og har tidlig vannavgang ser ut til å være spesielt utsatt. Han støtter smitteoverlege ved St. Olavs, Andreas Radke, i at kvinner ikke kan gjøre noe for å forebygge at de smitter barnet sitt med bakterien. Imidlertid mener han gravide kvinner som tidligere har vært smittet av streptokokk B-bakterien bør ta kontakt med lege.

Gode nok rutiner?

- Vi ser et behov for å gjennomgå rutinene, og å skaffe oss mer kunnskap på området. Derfor har vi bedt Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten om å finne og vurdere ny kunnskap på området. Samtidig vil Nasjonalt råd for fødselsomsorgen bli bedt om å vurdere situasjonen og aktuelle tiltak, sier Larsen. Han påpeker at til tross for den dramatiske situasjonen, er Norge fortsatt blant de tryggeste landene i verden for fødende kvinner.

Bekymret. Overlege ved Folkehelseinstituttet Hans Blystad (f.v.), direktør i Helse- og sosialdirektoratet Bjørn Inge Larsen og overlege Arne Høiby informerte tirsdag om en bakterie som har medført økt dødelighet blant nyfødte og spedbarn ved norske sykehus.