13. januar i år ringte den 47 år gamle kvinnen til politiet. Hun sa at mannen hennes hadde gitt henne juling og slått henne i ansiktet med knyttet neve, ifølge den ferske dommen fra Sør-Trøndelag tingrett.

Politiet rykket ut til boligen i Trondheim. I retten fortalte de to politibetjentene at de særlig var på utkikk etter ytre tegn i kvinnens ansikt denne kvelden. Ifølge dommen oppsto blåmerket på kvinnens kinn brått, og fremsto som overfladisk og med kunstig farge. Dommerne finner det bevist at den tiltalte kvinnen hadde sminket på seg blåmerket på venstre kinn som bevis for voldshandlingen.

Kom uanmeldt

Dagen etter dro de samme politibetjentene tilbake til leiligheten uanmeldt, for å undersøke blåmerkets utvikling. Kvinnen fortalte aldri at merket på kinnet var påtegnet. Betjentene tok da frem en våtserviett og vasket av det som viste seg å være sminke.

47-åringen nektet straffskyld i retten. Hun avviste å ha sminket seg den kvelden hun ringte politiet om voldshandlingen, men innrømmet å ha sminket på seg blåmerket dagen etter, fordi hun ville at ektemannen skulle bli «sosialt uthengt/få dårlig samvittighet», heter det i dommen.

Dommerne legger til grunn at det på kvelden 13. januar var en verbal konflikt mellom ektefellene, som etter hvert utviklet seg til en fysisk konfrontasjon fra begge parter. Både tiltalte og hennes ektemann fortalte i retten at det var et håndgemeng mellom dem, og tiltalte innrømmet at hun hadde startet den fysiske konfrontasjonen ved å ha forsøkt å klaske til mannen. I et forsøk på å verge seg, slo han hennes venstre kinn med flat hånd, forklarte mannen.

Dømt til fengselsstraff

Den tiltalte kvinnen hevdet imidlertid at mannen skal ha kommet etter henne og slått med knyttet neve slik at hun falt bakover og fikk et betydelig blåmerke på kinnet. Dommerne mener imidlertid at 47-åringen forklarte seg uriktig om dette, at hun med viten og vilje ga uriktige opplysninger om kroppskrenkelsens alvorlighetsgrad og at hun tegnet på seg sminken. De legger også til grunn at kvinnen var bevisst på at følgen av dette kunne bli at mannen endte som siktet eller tiltalt.

«Etter rettens syn er det mest graverende at hun tegnet på seg blåmerke mens politiet var på stedet 13. januar», skriver retten i tilknytning til straffutmålingen. Dommerne mener at «å overdrive gjerningsinnholdet på en slik måte som tiltalte har gjort og fabrikkere bevis for å overdrive skadefølgen, er straffverdig». «Sterke allmennpreventive hensyn gjør seg gjeldende», heter det videre i dommen.

Kvinnen dømmes til ubetinget fengsel i 30 dager. Dommen ble avsagt under dissens, og det var de to meddommerne som mente 47-åringen måtte dømmes til ubetinget fengsel, i tråd med aktors påstand. Fagdommeren mente imidlertid at rett straff ville ha vært en betinget reaksjon.

Advokat Arve Røli, som forsvarer tiltalte, opplyser at dommen er anket.

- Hun mener seg uskyldig dømt, sier forsvareren.