Terje Kulvik klaget i lengre tid på stellet faren Per Kulvik fikk ved Brundalen helse- og velferdssenter. I februar klaget han og familien til Statens helsetilsyn.

– Da hadde ikke far dusjet på 13 døgn, sier Terje Kulvik.

Da hadde familien kjempet i lengre tid for at Per skulle få dusje oftere enn hver 14 dag, som Kulvik mener han først fikk opplyst var rutinen ved sykehjemmet.

Kona har hele tiden selv fulgt opp stellet av ektemannen Per. En av de verste episodene, ifølge Kulvik, skjedde i midten av august da kona skulle hjelpe ektemannen på toalettet.

– Mor skulle hjelpe til med å bytte bleie og far ble heist opp i ståheisen på badet. Da de tok av ham buksen rant det avføring. Mor ba om hjelp for å få ham ned på toalettet. Da fikk hun til svar fra pleieren at «jeg har ikke tid akkurat nå fordi jeg skal på et møte», forteller Kulvik.

Moren ble sjokkert av svaret, men fikk etter hvert hjelp fra en praktikant med å få ektemannen på toalettet. Avføringen som havnet på badegulvet måtte hun selv vaske opp. Tidligere har de også observert avføring på doringen som har vært der i tre dager uten å bli vasket bort.

– Det er ikke slik behandling eldre skal få i dag, mener Kulvik.

-Må gjøre fra seg i bleien

Kulvik og moren har ved flere anledninger oppdaget det de mener er svært mangelfullt stell av faren.

– Han har gitt opp å si ifra om når han skal på do. Han får bare beskjed om å gjøre fra seg i bleien. Det har vært anledninger der han har sittet med avføring nesten opp til bukselinningen uten å ha blitt skiftet på, forteller han.

De har også opplevd at det blir byttet bleie uten å vaske først og at nattskjorten fortsatt er på om dagen, men en ny skjorte utenpå.

Kulvik mener det varierer fra dag til dag hvilket stell og oppfølging Per får på sykehjemmet.

– Det virker veldig personavhengig hvilket stell far får.

Får flytte

Kulvik har vært i flere møter med ledelsen på Brundalen helse- og velferdssenter for å få ryddet opp i situasjonen. I forrige uke møtte han kommunaldirektør Helge Garåsen og han fortalte om situasjonen til Per. Etter møtet fikk familien tilbud om at Per kan flytte til et nytt sykehjem. Det takket de ja til og i begynnelsen av september flytter Per til nye Dragvoll helse- og velferdssenter.

– Vi er fornøyd med at far får flytte, men denne saken er et eksempel på hvordan man ikke bør ha det i Norge i dag, sier Kulvik.

Enhetslederen beklager

Enhetsleder Tone Hjellum ved Brundalen helse- og velferdssenter beklager at situasjonen har blitt slik, og at de ikke har greid å gjenopprette tilliten til de pårørende.

– Hygienen er ivaretatt og fulgt opp av personalet, men jeg beklager at vi ikke har innfridd pårørendes forventninger på dette området. Vi har kanskje ikke vært tydelige nok på hva vi kan tilby med de rammene vi har. I enkeltsituasjoner ved for eksempel sykdom hos bruker kan dusjing bli utsatt, men hygienen blir likevel ivaretatt ved god kroppsvask morgen og kveld, sier Hjellum.

– At en enkeltansatt har svart at bruker skal gjøre fra seg i bleien må jeg på det sterkeste beklage, det skal selvsagt ikke forekomme, fortsetter hun.